Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Малкото полупланинско село Капитан Димитриево (1200 души население) нямаше връзка с глобалната мрежа. Разположено в полите на Родопите, то е заградено от Бесапарските хълмове, които затрудняват достъпа на сигнала. Кабелните оператори, доставчици на Интернет услуги, нямаха икономически интерес да изграждат мрежа. Стандартът на живот не позволяваше всеки заинтересован сам да поеме разхода. В училището има оборудван компютърен кабинет, но децата не можеха да се обучават на работа в Интернет. Завършилите преди 7-8 години образованието си изобщо нямат компютърна грамотност, а хората, които работят другаде и живеят в селото, както и служителите в кметската администрация нямат достъп до глобалната мрежа. Това превръщаше селото в обществена спалня, спираше развитието му и растеше заплахата от повишаване на разликата в образователната подготовка на деца и млади поради липса на равен достъп до образование и информация, както и обезлюдяването му в дългосрочен план.

Практика

Вече 97 години Народно читалище "Сергей Румянцев" е средище за духовния живот на местното население. За будните читалищни дейци от първостепенно значение е развитието и обогатяването на културния живот на хората, както и съхранението и популяризирането на ценните български традиции.

През 1934 година читалищните дейци купуват първото за с. Капитан Димитриево радио "ТЕЛЕФУНКЕН", което се слуша от цялото население. След 72 години пак читалището на селото бе пионерът, който свърза жителите на селото с най-демократичния информационен ресурс - световната мрежа.

Поради спецификата на географското положение на селото интернет-доставчиците твърдяха, че е невъзможно постигането на свързаност, а поради липсата на достатъчен брой частни абонати интересът на доставчиците за прокарване на кабелен Интернет не беше мотивиран.

В тази ситуация ръководството на читалището потърси алтернативно решение и то беше намерено и реализирано - безжичен достъп до Интернет. Бе оборудвана и една свързана с интернет работна станция в самото читалище.

С ползване на базата на училището в селото бяха проведени три едномесечни курса за работа с интернет и придобиване на компютърна грамотност: курсът за ученици от осми клас бе завършен от 43 деца; курсът за завършили образованието си преди 7-8 години бе посетен и завършен от 15 души и 17 безработни жени и майки също преминаха успешно обучението.

Възползвайки се от възможностите на безжичната интернет-връзка, в интернет се включиха също така кметството, училището (така най-сетне компютърната зала на училището придоби истински смисъл), много граждани. В интернет се включи и училището в съседното село в Радилово.

Среднодневно работната станция в читалището се посещава от 10 деца и младежи, които търсят в интернет информация за зададени в училище теми, реферати, курсови работи, общуват с приятели. От създадената нова форма на комуникация се възползват и възрастните жители на селото - получават се спешни известия по семейни поводи, четат се вестници онлайн, бе преодолян страхът от новата комуникационна среда и бе скъсено разстоянието между поколенията.

Жителите на селото търсят и онлайн формуляри за предоставяне на услуги в публичната сфера - от общински и държавни органи, НОИ и др., правят се справки по закони и кодекси, попълват се и се изпращат CV във връзка с търсене на работа, студенти проверяват информация за кандидатстудентски изпити и т.н. Интернет е често ползвана форма за търсене на коли и техника втора ръка, възможности за почивка и туризъм. Работещите в малкия и средния бизнес издирват адреси, лица, фирми и пазари и т.н.

Разбира се, младите хора активно комуникират със свои връстници от други градове и чрез чат.

НЧ "Сергей Румянцев" се превърна в мощен източник на информация, като осигури интернет достъп за училищата в двете села - Радилово и Капитан Димитриево, и постави на нови основи обучението и образованието на 150-те деца в двете села; създадена бе възможност за ново качество на административното обслужване на жителите на селото чрез осигуряване на интернет връзка и на кметската администрация.

Резултати

Осигурена е устойчивост на резултатите на проекта чрез:

- Сключен договор за безплатна доставка на интернет за срок от 5 години!

- Всички читатели на библиотеката, заплатили годишна читателска карта, получават по един час седмично ползване на компютър и интернет.

С предоставяне на безжичния интернет сигнал бе преодоляна информационната изолация на с. Капитан Димитриево.

Повиши се самочувствието на жителите на селото и бяха направени първи стъпки към изравняване условията на живот в селото и града.

НЧ "Сергей Румянцев" изпълни отново пионерската си роля, като доведе в селото съвременната платформа за общуване и информация и утвърди името си на граждански отговорна и проактивна институция.

Прикачени файлове:
KapDm1.jpg
KapDm2.jpg
KapDm3.jpg
KapDm4.jpg
KapDm5.jpg
Иноватор: Стоянка Иванова
Дата на публикация: 17 юли 2006
Номинации: 13
Стоянка Иванова
секретар
с. Капитан Димитриево, Община Пещера - 4589

Tel:(03559) 369
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]