Фондация за реформа в местното самоуправление
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
Идеята за създаването на историческа сбирка се роди след една инициатива на сдружението, която бе осъществена около Наионалния ни празник 3-ти Март. Тогава подръчни маериали младежите подготвиха брошури, съдържащи кратко описание на историята на селищата в общината, които бяха раздадени на местните училища. Всяко училище получи знаме и диск с възрожденска музика. Инициативата имаше голям упех и предизвика силен отзвук сред местната общност. Това провокира младежите да надградят инициативата и те подготвиха проект към министерството на Младежта и спорта, в който като от дейнстите залегна създаването на подобна сбирка.
Практика
В продължение на един месец младежите освен, че направиха ремонт на помещението, отпуснато за целите на проекта, но и с търпение и много изследователски хъс събраха интересни документи от Държавен архив - Монтана, които да илюстрират живота на общината он създаването и през 1910 г. до наши дни. Бяха открити интересни краеведски материали за възникването на селищата, включени в административния обхват на общината, беше отпечатана и хубава брошура. От по-старите хора бяха събрани характерни за Северозапасни край еторафски материали - носии, шевици, предмети от бита и др. В деня на общината Историческата сбирка беше официално открита,като лентата преряза кметът на общината г-н Стефчо Георгиев. Той поздрави младите хора за техния ентусиазъм и неуморен труд и подчерта, че младите хора са бъдещето на всеки един град или село,ето защо ръководството на община ойчиновци винаги ще подкрепя подобни инициативи, идващи от младежите. На официалното откриване присъстваха всички кметове на населени места в общината, обински съветници, общественици и граждани.
Резултати
Чрез ангажирането на младите хора в подобна родолюбива инициатива се доказа още веднъж колко силна може да бъде традицията и ка тя сплотява местната общност. Самият факт, че инициатори за подобна сбирка са именно младежите, говори, че те не са забравили българското, а напротив - обичат и почитат историята на своя роден край и своята родина.
Прикачени файлове:
Hpim1711.jpg
Hpim1722.jpg
Hpim1762.jpg
Hpim1768.jpg
Иноватор: Галя Здравкова
Дата на публикация: 11 октомври 2005
Номинации: 98
Галя Здравкова

Бойчиновци -

Tel:
Fax:
http://www.ffb-ngo.org

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]