Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Прилепите са едни от най-засегнатите от човешката дейност видове в природата. Много от тях се опитват да се адаптират, като използват човешките постройки за заместители на изчезващите си убежища. Затова целта на инициативата на ТД „Ойларипи“ е да покаже, че не е трудно да се намери алтернатива на загубените им местообитания, както често се случва при ремонт или саниране на сгради.

Практика

Подобен проблем възниква, когато през 2015-а активисти на дружеството ремонтират запуснатия и неизползваем заслон „Караиваново хорище“ в Стара планина. Неизползваем, но само от хората. Група летуващи прилепи, намерили подслон в изоставената сграда, успешно са преживявали там през годините. След ремонта обаче те вече не могат да го използват като свой дом. За да намалят негативния отпечатък от благородната дейност по възстановяване на заслона и за да осигурят „жилища“ за защитения вид, младите еколози и туристи поставят 20 специални къщички за прилепи от външната страна на сградата и в околната гора. Монтират и три информационни табели край заслона, при хижа „Тръстеная“ и ски база „Грамадлива“, които с атрактивния си вид, освен че радват окото, веднага предизвикват интереса на планинарите.

Идеята на предприетите акции е те да бъдат споделени като добра практика и пред други загрижени за прилепите природолюбители, както и да се покаже, че е възможно и полезно в един и същи сграден фонд да има хармонично съжителство между хората и дивите животни. В допълнение екипът на сдружението разпространява информационни листовки и организира три лекции, една от които се провежда на открито край хижа „Тръстеная“. На нея, освен че научават любопитни факти за прилепите и тяхното опазване, участниците имат възможност и да видят естествената среда на малките бозайници, поставените къщички и информационна табела.

Тази дейност е пилотна в Балкана и се надяваме да дадем добър пример на хората как с малко усилия могат да помогнат на прилепите и компенсират загубените им местообитания.”, казват от ТД „Ойларипи”. Екипът успя да реализира само за три месеца (от април до юли 2016 г.) своя проект „За прилепите и хората в Балкана“, който е един от подкрепените по  програма „Съгради промяна“, финансирана от фондация „Чарлз Стюарт Мот“ чрез фондация „ЕкоОбщност“.

Резултати

Членове на туристическо дружество „Ойларипи” монтираха специално направени за прилепи къщички на няколко места в Стара планина. Инициативата е част от дейностите на сдружението, свързани с опазването на природата по емблематичния маршрут „Ком – Емине“. В изработката на къщичките са въвлечени млади специалисти по прилепите, които дават идеи за тяхната конструкция. Заедно с доброволци те се включват и в поставянето им в гората, като помагат с ценни съвети за правилното им разполагане. Така, с нови прилепски домове се сдобиват малките крилати обитатели на района около хижи „Грамадлива”, „Тръстеная“ и заслона „Караиваново хорище”.

Прикачени файлове:
Broshura-compost2-OK.pdf
Иноватор: ros
Дата на публикация: 08 септември 2016
Номинации: 0
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]