Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

През 1892 г. в нашето малко подбалканско селце по инициатива на прогресивни съграждани се полага началото на едно светло дело - читалището, което се превръща в средище на просвета и култура, допринася за събуждането на самосъзнанието на народа и се превръща в институция, която крепи нравствеността, образованието и културата. След новата регистрация на читалището през 2005 г. читалищното настоятелство си поставя нови по-високи цели - създаване на добри условия за отдих и културно-просветна дейност. Съвместно с ръководството на клуба на пенсионера и инвалида се провеждат редица културни и социални мероприятия, като отпразнуване на Бабин ден, Трифон Зарезан, празника на селото - Гергьовден и др.

Практика

Посетихме дома за възрастни хора в гр. Велико Търново и отпразнувахме 8 март, като ги закичихме с ръчно изработени от жителите на селото мартеници. Изненадахме домакините с лични подаръци и домашно приготвени вкусотии по бабините рецепти. Не забравихме и децата, лишени от родителски грижи в гр. Дебелец, и ги зарадвахме с много лакомства по случай деня на детето. Изплетохме над 70 броя чорапи и терлици за зимата 2006/2007 г. с лични средства. Проведохме екскурзия до Казанлък обменихме опит с жителите на Балван.

След като населението на Велчево възобнови традициите в своя живот, читалищното настоятелство стигна до извода, че е необходимо да се помисли за по-широка социална дейност, тъй като повече от 95 % от населението е в трета възраст. Възрастните хора трудно стигат до общинската администрация във Велико Търново и не получават навреме информацията, която им е необходима.

Това е основната причина да кандидатстваме с проект, който беше одобрен и се реализира успешно.

Информационният център беше финансиран и закупихме необходимата техника – компютър, ксерокс, принтер, скенер, ламинатор и необходимите материали за ремонта на помещението. С ентусиазъм баби и внуци започнаха трескава работа по възстановяването на помещението и дадоха своя доброволен труд за общото благо. Същевременно се включиха в дарителската кампания за набиране на книги за библиотечния фонд и експонати от бита на дедите ни за етнографската сбирка.

След откриването на информационния център беше обявен промоционален месец за обслужване на населението - безплатно бяха направени 112 ксерокопия на документи. Изработен беше план график за провеждане на лекции и срещи с представители на различни институции по въпроси, интересуващи жителите на селото. Състоя се среща със специалисти от общинска служба „Земеделие и гори” относно субсидирането на земеделските производители и животновъди. Проведоха се две срещи с представители на националния център за социални грижи Горна баня. Запланувани са срещи с представители на РИОСВ, ВиК, ВМС и РПУ гр. В. Търново.

Резултати
Жителите на селото са облекчени при получаването на административни услуги и на информация за важни за тях срокове и изисквания за подаване на документи във важни за тях области - социална сфера, земеделие и горско стопанство и др.
Иноватор: ros
Дата на публикация: 06 юли 2007
Номинации: 4
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]