Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
Основната цел на проекта е осъществяването на културен обмен между млади хора от България и Белгия, чрез музикални и културни прояви в рамките на три дни. 

Младежки Българо-Белгийски Фестивал???
-          Младежки – защото младите хора са тези, които носят в себе си новаторски дух и отворено към света съзнание.
-          Българо–Белгийски – Пет белгийски групи идват в България, за да се срещнат и да предизвикат на сцената пет български групи; единственият съдия е публиката;
-          Културен – Три дни две култури се срещат на едно място, за да се опознаят чрез музиката, която правят младите хора от две далечни страни с общо европейско бъдеще; между музикалните представяния белгийските музиканти могат да разгледат забележителности в околността;
-          Фестивал – Двете култури просто заслужават да бъдат повод за провеждането на един фестивал, не мислите ли така?Този проект беше насочен към всички млади хора в Средногорието, а и не само, защото музиката като универсален език е един от начините да рушим граници и да създаваме на тяхно място връзки между хората.
Практика
По време на трите дни, през които се проведе фестивалът на две сцени на открито, публиката имаше възможността да се наслади на виртуозни музикални и танцови изпълнения на повече от 80 артисти:
1.                   Десет концерта на пет български и пет белгийски групи;
2.                   Фолклорен танцов спектакъл на Ансамбъл „Златица”;
3.                   Изпълнения на детски самодейни състави;
4.                   Импровизиран хепънинг след края на втория концертен ден, зад сцената в Центъра на гр.Пирдоп;
5.                   Денс-парти на известен в Западна Европа белгийски DJ в местна дискотека;
6.                   Уъркшоп, на който един тунизиец научи шест български деца на арабска песен, която те само след един час репетиции изпълниха на сцената;
7.                   Екскурзия на белгийските музиканти заедно с членовете на МИС като домакини до гр.Копривщица, придружени от екскурзовод;
8.                   Посещение на младите хора от България и Белгия до Еленска базилика, разположена в близост до гр. Пирдоп;
9.                   Улично фанфарно шествие в гр. Златица, преди концертите от третия ден на фестивала;
10.               „Jam Session” в последната вечер на фестивала, по време на който български и белгийски музиканти размениха своите инструменти и танцуваха и свириха заедно на открито под звездното небе.
 
Един истинси „урок по култура”! Младите хора от Средногорието имаха възможността да се докоснат до една нова култура, да чуят една истинска музика - поднесена от сърце и достигаща до сърцата, която намираха за странна и не винаги разбираха, но която въпреки всичко неистово аплодираха.
 
Младежкият Българо-Белгийски Фестивал беше оценен високо от жителите на Средногорието. Емоционално бяха посрещнати изявите на белгийските Assunta Mano, Troissoeur и Milleniums – всички те бяха извикани обратно на сцената на бис. На ниво бяха и трите основни български групи – P.I.F., Остава и Уикеда, които влудиха младите си фенове. Белгийските младежи видяха красотата на съхранения възрожденски град Копривщица и се запознаха с богатата българска история. След което заедно посетихме символа на Пирдоп – Еленската базилика, където белгийската група HIJAZ направиха снимки за обложката на следващия си албум.В третия фестивален ден, пред смаяните погледи на гостите, деца от фолклорните танцови ансамбли играха повече от час български народни хора. Много българска народна музика имаше и след това на „джем сешъна”, където танцовият ансамбъл на Златица научи белгийците да играят български хора и така часове наред без да успеем да ги изморим и да ги накараме да се предадат.Накрая български и белгийски музиканти си размениха инструментите и засвириха заедно! Точно в този момент се състоя истинската българо-белгийска среща! В този момент нямаше граници, имаше само „НИЕ”!
 
Проектът беше насочен основно към младите хора в района на Средногорието, но мероприятията в трите дни бяха посетени от хора от различни възрасти.Групата от МИС, разработваща проекта, се състоеше от 30 човека, още 10 младежи бяха привлечени като доброволци.Целевата група се състоеше главно от младежи на възраст между 16 и 25 години, които бяха основната част от публиката на фестивала – между 200 и 300 човека.
 
Целевата група имаше възможност да се докосне до една друга далечна култура. Голям беше интересът към белгийските музиканти и след приключването на тридневния фестивал. Те оставиха траен спомен у младите хора в Средногорието. Организаторите от МИС натрупаха безценен опит за организирането на подобни мероприятия, което несъмнено ще им помогне да подобрят работата си в бъдеще.
 
Основен партньор на младежката организация беше „Кумерио Мед” АД – един от лидерите в цветната металургия в Европа. Една компания готова да подкрепи благородни инициативи, ползата от които няма материален израз, но е не по-малко ценна от една асфалтирана улица, дори напротив много по-ценна е, защото ни обогатява като хора.Партньор за техническото обезпечаване на фестивала беше НПО „Сдружени пловдивски творци”, както и Общините Пирдоп и Златица. Като медии-партньори бяха привлечени един местен вестник „Регион”, местни радиа и електронни медии.
 
В района на Средногорието досега не е бил реализиран толкова мащабен проект с международно участие. Подобен род проекти са необходими във всяка една точка на България.
 
Общият бюджет на фестивала възлизаше на EUR 33,000Средствата бяха предоставени изцяло от „Кумерио Мед” АД и бяха разходвани целево за организирането и провеждането на фестивала.Разходите за администрирането на проекта бяха поети от членовете на МИС.Входът за всички концерти беше свободен и в резултат на фестивала не бяха генерирани никакви допълнителни финансови средства.
Резултати
Успехът на фестивала през 2007-ма година ни накара да разгледаме идеята за ежегодното му провеждане. Затова в момента се обсъжда идеята да се проведе подобен фестивал и през тази година, като международното участие се разшири.
 
За повече информация:
http://youth-festival.hit.bg  – Уебсайт на фестивала
http://youth-srednogorie.org  – Уебсайт на МИС
Янка Захариева (председател)
гр. Пирдоп 2070
ул. “Никола Вапцаров” 29
тел. 088 9121544
Иноватор: ros
Дата на публикация: 23 май 2008
Номинации: 1788
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]