Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
Практика

В защитеното жилище са настанени 8 души – 2 мъже и 6 жени с лека степен на умствена изостаналост, прекарали по–голяма част от живота си в Дом за възрастни с умствена изостаналост Самуил и изведени от институцията.

След извършване на ремонтно-строителни дейности, сградата на Защитеното жилище е обзаведена и оборудвана с битова техника и всичко необходимо за самостоятелен живот.

Обитателите на жилището минават през няколко обучителни програми, за да придобият умения и навици за водене на независим живот. Дейностите по програма „Кухня” включват как да се обслужват сами и да поддържат хигиена в кухнята и в ежедневието си; запознаване с принципите на здравословното и естетично хранене. Младежите могат вече да преценяват собствените си нужди и възможности, здравословното си състояние, участват или сами избират покупките на стоки и вещи за лична употреба. По програмата за трудотерапия усвояват трайни трудови навици и умения в областта на градинарството и зеленчукопроизводството.

Резултати

Младите хора участват активно в социалния живото на селото. През изминалите месеци те посетиха събора по случай традиционния празник на община Самуил, участваха във всички фолклорни празници и чествания на общността. По покана на училищното ръководство младежите присъстваха на патронния празник на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в с. Самуил.

Сдружение „Център за социални инициативи и образователни програми”
Бюлент Мехмед
Ул. Хаджи Димитър 4
Самуил 7456
083 / 77 21 21
[email protected]

Иноватор: ros
Дата на публикация: 08 януари 2010
Номинации: 4
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]