Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Целта на проекта бе да подкрепи силните страни на семействата и на бъдещите майки, чрез предлагане на нови услуги в община Ловеч по превенция на изоставянето на деца в най-рисковия за родителите период – бременността и първите дни след раждането на детето.

Практика

В рамките на проекта беше сформиран екип за превенция на изоставянето на новородени, непосредствено след раждането и мобилна група за идентифициране и работа с рискови случаи преди раждането на децата. В резултат от работата им 25 новородени останаха при семействата си, като рискът бебетата да бъдат изоставени в институции на грижата на държавата беше много голям.

Създадохме Училище за родители, в което се включиха 25 жени, при които имаше риск да изоставят бебетата си. Установихме добри взаимоотношения с АГ отделението в МБАЛ Ловеч, в резултат на което бяха прегледани над 40 бременни жени, а на 15 бяха поставени спирали.

Другата насока на проекта бе свързана с насърчаване на местната общност в реализацията на политиките по превенция на изоставянето. През май 2010 г. беше инициирана дарителска кампания в отговор на нуждите на семействата и бяха събрани бебешки и детски дрешки, играчки, няколко детски колички и легла. Помогнахме на 30 семейства и над 60 деца.

Резултати

В резултат на нашите усилия темата „Превенция на изоставянето" влезе в дневния ред на местната общност. Обсъдена бе идеята за разработване на система за взаимно информиране на институции и организации за случаи, в които има риск от изоставяне на дете, а самата услугата е включена в стратегията за социалните услуги на Ловешка област.

Сдружение „Знание”
Анета Маринчева
ул. „Търговска” № 44, ет. 4
Ловеч, 5500
Тел. 068 / 627 952
[email protected]  
www.znanielovech.org  

Иноватор: ros
Дата на публикация: 18 април 2012
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]