Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
Сдужение „Обществен съвет по образование в община Гоце Делчев“ (ОСО – Гоце Делчев) е неправителствена организация, която използва разнообразни по формат и предизвикателства дейности като начин да активизира и стимулира участието на децата и младежите в своите дейности.
Практика
- Заснет видео клип на тема „Многообразието в Европа” за конкурс на EuroparlTV, интернет телевизията на Европейския парламент. Участниците Младежко крило на ОСО – Гоце Делчев (ОСО МК), Европейски информационен център град Хаджидимово и ТФ „Неврокопчанки” създадоха общия танц на ЕС чрез символи. "Използвахме своите творчески способности, за да създадем видео с времетраене 3 минути по темата „Единство в многообразието”. Клипа отразява богатата душевност на европееца, младежката активност и мирното съжителство между различните народи, култури и етноси в Европа. Този клип може да бъде ползван от всички институции като визитка на България в ЕС." - "Европа танцува и мечтае".

- Членове на ОСО МК участват в Детски лагери на Националната Мрежа за Децата, Фондация ДЕН ГРИ и Лагер в града „ЗАБАВНО-ОБУЧИТЕЛЕН КУРС ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ХИВ, СПИН И ППБ“. Използват се разнообразни по формат и предизвикателства дейности - единственият начин да активизираме и стимулираме децата в нашата работа.ВИДЕО - "Небесна закрила" - оперета за деца и юноши в две действия.

- Участия по проекти в България и извън родината ни - главно по Програма „Младежта в действие” на ЕК.

- Обучения, сред които: „Бъдещето на Европейския съюз и стратегията "Европа 2020”; Как да пишем проекти по Програма „Младежта в действие“; Как да работим с медии; Мисия доброволец №1 и №2 и др. - "Усмивката разтапя ледове".

- Вместо свободно време - групи по Хип Хоп и Пондиака. С подкрепата на доброволци от Р. Гърция.

- Ежегодишен конкурс за есе и детска рисунка „Учителите правят света по-добро място”. Той популяризира интересната учителска професия сред подрастващите, кара ги да погледнат на нея с любов и уважение, издига още повече учителския авторитет, показва добри похвати на работа с учениците, успешни практики в просветното дело и не на последно място ориентира професионално младите хора. Смисъла на този конкурс е в това, че привързва един към друг учители и ученици.

- Кампания „Вълшебната Коледна гора”. Целта на ОСО – Гоце Делчев в тази кампания е образование чрез екология. Търсените резултати са: 1. Да се създаде Коледна гора в гр. Гоце Делчев. 2. Да се въздейства върху сърцето, като се събудят чувства на любов и грижа към живата природа и оттам любов и грижа към всички живи същества. 3. Да се съдейства за сближаване на семейството и за солидарността между поколенията. - „Коледен дух в гоцеделчевската болница”. Да се оцени и разбере доброволчеството и дарителството. На този ден – точно преди Коледа, болните получават един малък знак на обич и подкрепа.

- Инициатива „Коледна шатра”. Тя се издига на площад Гоце Делчев дни преди празника Рождество Христово. Нейната задача е да допринесе за радостта на малки и големи, като прибави още повече настроение чрез различни забавления в светлите предпразнични дни. Тя се провежда всяка година. - Кампания за безопасен интернет. С нея всяка година се отбеляза Международният ден за безопасен интернет.

- Благотворителни акции.

- Социален експеримент „Една нощ в библиотеката”. Цяла нощ, около Деня на книгата ученици прекарват в читалнята на библиотеката към Читалище „Просвета - 1865” в доброволен затвор на книгата. Тази година са се включили 30 човека, колкото е максималния възможен брой. "Често чуваме фразата: „Ще започна да чета книга, за да ми се доспи.” Смятаме, че подобно съждение е дълбоко неуважително към книгата. Към нея трябва да се отнасяме с достойнство, защото нейното предназначение е не да затваря сетивата, а да ги отваря."

- Участие в обучение в Турку, Финландия - Мария Милева, мениджър Проекти и Развитие е била пратеника на ОСО Гоце Делчев в Турку.

- Участие в международен семинар на тема ”Европа” - Магдалена Николова, член на ОСО Гоце Делчев.

ОСО Гоце Делчев използва собствени средства за финансиране на своите дейности, както и финансиране от програми на ЕС.

ОСО е носител на отличието „Посланик на библиотеките“ връчено на 23.05.2014г. на специално тържество в НЧ „Просвета“ – Гоце Делчев.

Резултати
Сдужение „Обществен съвет по образование в община Гоце Делчев“ (ОСО – Гоце Делчев) е неправителствена организация, която използва разнообразни по формат и предизвикателства дейности като начин да активизира и стимулира участието на децата и младежите в своите дейности.

https://www.facebook.com/groups/educationGD/

Иноватор: ros
Дата на публикация: 20 юни 2014
Номинации: 3
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]