Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
Ученици от ромски произход, от 6 до 8 клас на две училища - във Велинград и в Ракитово, ще се обучават в занаяти като дърводелство, обущарство, шивашки услуги, фризьорство, лечебен масаж, козметика и компютърна грамотност. Обучението е в рамките на проект „Ранна социализация и адаптация към образователния процес на децата и учениците от етническите малцинства за по-успешната им бъдеща социална и трудова реализация” на фондация "Европейски център за еко- и агротуризъм - България".

Проектът се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в размер на 216 118 лв.

Голяма част от ромското население в Ракитово и във Велинград са крайно бедни, без работа и занаят. По-голяма част от тях работят в чужбина, или се занимават с незаконен дърводобив. При ромските деца липсва мотивация за учене, висок е процентът на отпадащите от училище, тъй като обикновено след 8 клас ги женят, обобщиха педагози от региона.

Практика
Проектът се реализира през 2013 - 2014 г. и обхваща общо 170 деца и ученици в риск от ОУ "Неофит Рилски" и Целодневна детска градина "Еделвайс" във Велинград, и СОУ "Свети Климент Охридски" и Обединено детско заведение "Митко Палаузов" в Ракитово. Освен децата в проекта са включени и техните родители, както и 25 педагози.

За децата от детските градини усилията са насочени към изграждане на основни хигиенни навици и поведение в социална среда, опазване на природата, взаимопомощ и адаптиране към учебния процес.

Освен занаяти, за по-големите ученици преминават през обучения за превенция на домашното и сексуално насилие и трафика на хора (чиито жертви често стават младежи от ромските квартали).

Планираните обучения са извънкласни.

Към водещите заниманията ментори са включени като асистенти ученици от 8-ми клас.

Паралелно се работи и с родителите на децата, които присъстват на показни уроци за трансформиране на негативната им нагласа към образователния процес. Предоставяна им е безплатна юридическа консултация, каквато повечето от тях не могат да си позволят, поради бедност. Предоставят се също така и консултации за предпазване от домашно насилие и трафик на хора.

За педагозите се провеждат семинари за повишаване на професионалната квалификация.

Резултати
Интересът на нашите възпитаници към групите по фризьорство, козметика, лечебен масаж, шивачество, обущарство, дърводелство и компютри е впечатляващ. Децата са възхитени от това, как със обствените си ръце под ръководството на майстори в тези занаяти, изработват полезни и красиви неща – малките шивачки вече се радват на нови възглавнички, а дърводелците майсторят юбилеен символен сувенир за празника на училището, - споделят преподаватели.
Иноватор: ros
Дата на публикация: 26 юни 2015
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]