Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Децата познават много по-добре нинджите и принцесите, отколкото къртицата, магарето и други често срещани животни в България. До този извод стигат в Българска фондация „Биоразнообразие“ след срещите си тази есен с деца в предучилищна възраст от две детски градини в Габрово.

Проектът „Диви и щастливи" е едногодишен и се финансира от програма VIVACOM Регионален грант 2017 г. Отпуснатите средства са общо 4985 лв. Основният разход е транспортът на децата. Останалите средства са за материали, които използват по време на заниманията, както и за подготовката, провеждането и анализа на анкетите, с които фондацията цели да покаже въздействието на играта на открито върху развитието на децата.

Българска фондация „Биоразнообразие"  има опит в работа с деца и преди този проект. Тя е създател на Детската природна академия „Узана" край Габрово. В академията се организират много събития, свързани с децата и природа. От еднодневни занимания за опознаване на царствата на растенията, животните или гъбите до 5-дневни природо-изследователски лагери, на които децата спят на палатки, играят игри, палят лагерен огън и учат нови неща за природата, за другите и за себе си.

 

Практика

От септември 2017 г. насам всеки вторник и сряда преди обяд екип на фондацията провежда с деца от две детски градини в Габрово занимания сред природата. „Стараем се децата да се научат на уважение и възхита към творенията на природата, да не мачкат гъби и насекоми… Говорим си защо листата сменят цветовете си, как се образуват снежинките, къде зимуват животните и откъде идват яйцата и млякото. Наричат ни „каките” и много се радват, когато ни видят. Надяваме се да ги научим как да намират забавления, когато са сред природата. Да разберат, че имат роля за опазването й и да бъдат пример за останалите“ – споделя за НПО Портала Мариета Терзиева, координатор на проект „Диви и щастливи“ в Българска фондация „Биооразнообразие".

„Биоразнообразие" работи с около 50 деца от детските градини „Радост 1"  и „Мечо Пух“. Когато има изнесено занимание извън града, с екипа на фондацията са трима учители и едно медицинско лице. „Родителите ни подкрепят  много. Всеки път изпращат децата подходящо облечени. Попълват си декларациите за съгласие навреме. Изказват ни възхищение от нашата работа, когато се срещнем в детската градини и искат проектът да продължи и следващата година“ – казва Мариета. И уточнява, че преди да започне същинската работа по проекта, е имало доста подготовка и опознаване – разговори с директорите, по две родителски срещи във всяка от детските градини, анкетно проучване на родителските нагласи. От анкетите става ясно, че голяма част от родителите подкрепят идеята децата им да прекарват повече време навън, да опознават природата и живия свят около тях, но при определени условия. Напълно съгласни са децата им да играят, но само, когато температурата е положителна, без да скачат в локвите, без да се цапат, и мокрят. „Разбира се има и по-смели родители, от нашата порода, които се стараят да осигуряват истински преживявания на децата си“ – допълва тя. Фондацията ще продължи да изследва мнението на родителите и ще направи обобщение през април 2018 г.

Заниманията с децата по проекта „Диви и щастливи" са основани на методиката на датските горски детски градини, за адаптирането, на която помагат обучени педагози от сдружение „Мечти и отбори България". Според тази методика, в Дания децата основно прекарват времето си на открито (дори спят навън), а педагогът се намесва само, за да определи територията за игра, правилата за безопасност и в моменти, когато децата открият нещо интересно и има потенциал за предаване на нови знания.

„Учим ги как да използват лупа, какви птици има в гората, обръщаме им внимание на тишината в природата, на промяната на времето в различните сезони, на различните листа на дърветата. Следващите занимания ще посветим на това как можем да си направим коледна украса от шишарки и сурвачки от дрян“ – разказва за работата Мариета. И допълва -  „При първото посещение някои деца се притесняваха и едва казваха имената си, а днес могат да ти говорят дълго за снега по дърветата и слънцето. Мисля, че им харесва. Има деца, които изненадват дори учителите си, защото станаха по-активни и общителни. Разбира се, най-много ги вълнува кога ще ходим пак някъде“.

Заниманията протичат или в двора на съответната детска градина, или сред природата извън града. „Избрахме си детски градини с големи дворове, за да може да играем там, когато времето не е подходящо за пътуване извън града. На четвъртото ни занимание с всяка група посетихме Детска природна академия „Узана". Гората, гъбите, есените цветове, огромната поляна заплениха децата. По-нататък посетихме и истинска ферма, където някои деца за пръв път видяха отблизо живи животни. Бяхме на гости при дядо Съби от село Думниците, който отглежда много видове птици, коне, овце, зайци, котки и кучета. Хлапетата бяха във възторг. Посещението ни съвпадна и с втория сняг, така че имахме много снежни забавления“ – разказва още Мариета.

Оттук нататък заниманията им продължават всяка седмица до май 2018 г. на открито или закрито, според времето и съгласието на родителите. Предстои Коледна работилница за украса от природни материали. Ще наблюдават смяната на сезоните. Ще се включат в ежегодния карнавал на Габрово през май месец с костюми „Героите на Балкана".

Резултати

В двора на всяка детска градина и училище може да се обособи кът, където да се провеждат подходящи учебни занимания. Това ще разнообрази програмата на децата и ще помогне да прекарват повече време на чист въздух.

Децата от малки опознават природата и у тях се изгражда природосъобразно разбиране за света около нас.

 Източник: http://bit.ly/2AoZAx0

Иноватор: ros
Дата на публикация: 04 декември 2017
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]