Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

"Филмите докосват сърцата ни, събуждат способността ни да виждаме и променят начина, по който гледаме на нещата. Те отварят врати и умове", казва Мартин Скорсезе ("Films Can Help Change the World", the Huffington Post, 2013).

Филмите и темите, които се поставят в тях, влияят на нагласите на обществото, задават посока на мислене, начин на интерпретиране, способстват емоционалното съпреживяване.

Целта на настоящия проект е чрез киното, като средство за масова информация, по увлекателен и забавен начин, да се постави темата за разбирането и приемането на хората с интелектуални затруднения. 

Практика

1. Тематичен цикъл "Живот като на кино".
В рамките на дейността са организирани 3 прожекции на популярни игрални, български и чуждестранни документални филми за живота на хората с интелектуални затруднения.
Всяка прожекция е последвана от дискусия, в която се включват хора с интелектуални затруднения, зрители, популярни лица, сред които Стоян Радев, режисьор, Мария Силвестър, телевизионна водеща и актриса, Теодора Духовникова, актриса.

2. "Лесни за разбиране" прожекции
За да бъдат хората с интелектуални затруднения пълноценни участници в дискусиите в цикъла "Живот като на кино", предварително са организирани 3 "лесни за разбиране" прожекции, планирани по модел, съответстващ на нивото на разбиране. Всяка прожекция ще бъде последвана от дискусия с оглед подпомагане на разбирането.

3. Популяризация на прожекциите и свободен достъп
Всички прожекции и дискусии от цикъла "Живот като на кино" са широко популяризирани. Фокусът на кампанията е да направи съответните събития разпознаваеми и атрактивни, да ги отличи като значими и да провокира широк интерес.

Достъпът до прожекциите е безплатен.

Резултати
Чрез споделяне на тематични кино продукции  се подобрява достъпът до кино изкуството за хората с интелектуални затруднения и се способства за преодоляване на стигмата пред тяхното социално включване.

Финансираща организация: Програма "Култура", Столична община

Продължителността на проекта е от 1 март 2017 г. до 30 ноември 2017 г.

Фондация „Светът на Мария“

За контакти: Миряна Сирийски

София 1680, бул. „България“ № 88, офис 8

Тел. 02/808 171, моб. 0897 892 771

[email protected]

www.mariasworld.org

Иноватор: ros
Дата на публикация: 27 февруари 2018
Номинации: 0
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]