Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
В „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ говорим за един по-различен вид клоуни, чиято сцена не е циркът или театърът, ами детските отделения в болниците в страната.

Това са така наречените Медицински клоуни. Те не са само актьори, които слагат червения нос, обличат се весело и идват в болницата да забавляват децата. Освен да помагат за подобряване на емоционалното състояние на хоспитализираните деца и техните родители, тяхната основна задача е да асистират на лекарите и сестрите по време на медицинските процедури, които могат да причинят болка и стрес. Присъствието на клоуните в тези ситуации намалява притеснението на пациентите и помагат на докторите по-лесно да вършат работата си. Когато децата попаднат в среда, различна от тяхната обичайна, далече от приятелите и семейството си, далече от игрите, тогава идват медицинските клоуни, възвръщат усмивките и карат децата да забравят поне за малко болката и страха.

Смехът е основното лекарство, което използват медицинските клоуни в своята смешна лечебница.

„Който се смее, оздравява, а който е здрав, като теб – защото ти си здрав, става два пъти по-силен.“, казва Бате Николай – проф. д-р Коко от Клиника за смехо и психотерапия към УМБАЛСМ Пирогов. Научно доказано е, че смехът намалява производството на стресови хормони – кортизон и адреналин и в същото време стимулира отделянето на ендорфини, които от своя страна повишават кислорода в кръвта, ускоряват сърдечната дейност, намаляват кръвното налягане и укрепват имунната система.

Практика
Клоуните от „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ посещават детските отделения в МБАЛ „Национална Кардиологична Болница“, като посещенията са регулярни и се случват два пъти в седмицата.

Клоуните посещават всяка стая в отделенията и прилагат смехотерапия чрез средствата на театъра, клоунадата, пантомимата, фокуси, игри, изработване на фигурални балони, подаръци, оцветяване на книжки и театрални етюди на теми свързани с правилното хранене и здравословния начин на живот.

Резултати
Главната цел на проекта е да обучи и вгради професионални медицински клоуни в болниците в България и да стандартизира клоунската терапия като разпознаваема парамедицинкса професия в страната.

Клоуните от „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ посещават детските отделения в МБАЛ „Национална Кардиологична Болница“, като посещенията са регулярни и се случват два пъти в седмицата.

Проект на Сдружение Метаморфози, подкрепен от Vicacom Регионален грант

http://metamorfozi.org/

Иноватор: ros
Дата на публикация: 25 септември 2018
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]