Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Фондация „Св. Николай Чудотворец“ от Добрич се стреми да създаде социално предприятие – оранжерия за разсад на цветя – в което заетите да са изцяло хора с интелектуални затруднения. С работата си в оранжерията те осигуряват озеленяване на градските площи в Добрич, за което има недостиг на работна ръка.

Проектът е един от петте финалиста в конкурса „Най-добър бизнес план на неправителствена организация за 2018 година“ на Българския център за нестопанско право.

Още през пролетта на 2018 г., докато чакат терен за изграждане на оранжерия, хората с увреждания засадиха и отгледаха девет вида цветя, сред които петунии, върбинки, циганчета, богородички. Продадени са 8 000 стръка цветя, включително и в чужбина.

Фондация "Свети Николай Чудотворец" е на родители, които имат деца с увреждания. Мария Методиева, председател на УС, казва, че майките и бащите са най-мотивирани да осигурят заетост на младежите с интелектуални затруднения, които са сегрегирани на пазара на труда. Средствата за проекта са набрани на благотворителни балове, от театралния спектакъл "Джанки в Манхатън" по творба на добричкия лекар Хасан Ефраимов, подкрепа е дала и Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения. 

Практика

„Чудната градина” възниква преди повече от година в Добрич в резултат на дългогодишния труд на фондация „Свети Николай Чудотворец”. През ноември 2018 г. година „Чудната градина” получава от община Добрич терен от близо 4 дка. С решение на Общински съвет – Добрич фондацията получава имота за безвъзмездно ползване за 10 години.

Чудната градина” получава одобрение като работодател по две програми за трудова заетост на хора с увреждания и наема 22 души на работа.

12 са работните места на 8-часов работен ден, а 10 души ще работят по 4 часа. Те ще имат работа в продължение на 30 месеца.

В “Чудната градина работят младежи с интелектуални затруднения от Дневния център за възрастни и от Защитените жилища. На ограденото място зад магазин Лидл е изградена оранжерия. Там са преместени цветята, които дотогава са били отглеждани на покрива на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания. В оранжерията се отглеждат зеленчуци, овошки и цветя.

Чудната градина е захранена с ток и вода. Мястото ще бъде снабдено с охранителна система.

Засадени са 21 плодни дръвчета, а в оранжерията - лук и чесън. През март ще са готови 20 000 кофички с разсади на летни цветя и още една оранжерия.

Към оранжерията е разкрито малко магазинче.

Резултати

„Чудната градина” – така се нарича първата в страната оранжерия, в която работят хора с интелектуални затруднения. Социалното предприятие е без аналог у нас.

„Чудната градина” показва модел, в който хората с интелектуални затруднения могат да бъдат ценни както за себе си, така и за обществото, да работят и да се чувстват полезни и пълноценни. Проектът е с начало, но без край, защото градината ще бъде допълвана с други дейности и облагородявана.

„Чудната градина” има нужда от малък, рециклиран трактор с фадромно устройство и прикачен инвентар - фреза, плуг и култиватор.

От 21 януари тече кампания за набиране на средства "Тракторче за Чудната градина". Всеки, който има желание и възможност да помогне, може да го направи на:

https://helpkarma.com/campaign/gradinski-tsentar-za-mladeji-s-uvrejdania-298?utm_source

 

 

По текстове на Галина Недкова, Фермер.БГ, Pro News Dobrich, Михаил Добромиров

Иноватор: ros
Дата на публикация: 30 януари 2019
Номинации: 2
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]