Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
Мейкатон България е събитие, което се организира в цял свят: Америка, Аржентина, Австралия и др. За трети път се провежда в България, като през 2019 година датите са 21-24 март в Американския колеж в София.
Практика
Мейкатон България е събитие, което в рамките на 72 часа събира хора със специални нужди и „мейкъри“ (дизайнери, инженери, програмисти). Те работят заедно за произвеждането на технологични изобретения, които да улеснят живота на хората със специални нужди. Подпомагащите технологии, проектирани на ТОМ Мейкатон, са отворени за свободен достъп (open source).

Организаторите канят хора, които да се включат в Мейкатон като:

- Нуждознайци: хората, които задават предизвикателството. В повечето случаи те самите имат специални нужди или познават добре проблема (доктори и членове на семейството на бъдещия ползвател на устройството).

- Мейкъри: инженери, мебелисти, програмисти, т.нар. „сръчковци“, хората в България, които могат всичко да поправят сами и имат техническите умения да създадат прототипи, които отговарят на предизвикателствата на нуждознайците.

- Артисти: от 2019 година ТОМ България се фокусира върху хората със специални нужди, които искат да създават изкуство и имат нужда от технологии, за да го правят.

ТОМ България се организира от доброволци с помощта на дарения.

Резултати
През последните 2 издания в България са създадени прототипи на устройства за незрящи, които сканират банкнотите и произнасят тяхната номинална стойност; различни екзоскелети; приспособления за инвалидни колички и устройства за глухи родители. Така решенията на множество реални проблеми се оказват по-лесни, отколкото бихме могли да предположим, благодарение на технологиите. Всички модели се качват в световната база данни на организацията и всеки може да ги използва напълно безплатно.

https://www.bulgaria.tomglobal.org/

Иноватор: ros
Дата на публикация: 06 февруари 2019
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]