Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

С поредица от креативни дейности проектът въвежда успешен модел за формиране на навици по балансирано хранене при децата, така че те да получават най-доброто за своето здраве.

Сдружение „Знание“ – Ловеч реализират проекта си „Мисия: Здрави деца“ с подкрепата на социално отговорната инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Практика

В началото на проекта се реализира уъркшоп с 22-ма участници – родители на деца на възраст от 3 до 7 години, които решават да използват полезни продукти и готвят здравословно. Дискутирани са различни методи на готвене, изграждане на здравословно хранително поведение при деца, споделяне на опит между родителите. В практическата част участниците имат възможност да изготвят примерно меню и да приготвят здравословен десерт.

Организиран е конкурс „Най-здравословната рецепта за моето дете“, чрез който са сбрани са 52 рецепти на родители. Те се събрани в специална книжка, публикувана в тираж от 300 копия и разпостранена в рамките на последващите събития.

Успешният завършек на проекта е отбелязан със здравословно шоу с над 120 участници – деца, родители, преподаватели и представители на различни институции. Те имат възможност да участват в различни игри и състезания и по този начин да покажат знанията си в областта на здравословното хранене. Децата се забавляват с игрите „Цар на пазаруването“, „Познай плода“, „Полезна чиния“, „Кое на какво прилича“ и др. В отборни състезателни игри дете - родител се насърчава както сръчността и креативността, така и екипността и отборният дух.

Наред с игрите участниците имаха възможността да опитат от здравословните ястия и десерти, приготвени от родителите, отличени в конкурса „Най-здравословната рецепта за моето дете“. Всяко едно от ястията бе представено отново в екип дете - родител, като малчуганите разказваха за преживяването по време на съвместното готвене, пееха тематични песни, изброяваха продуктите или просто даваха кураж на мама или тате да опишат подробно рецептата и вкусовите качества на ястието.

Шоуто е разнообразено с пъстротата на различни съпътстващи акценти:

- Фото-изложба „Какво закусват децата по света“

- Информативни табла „Подправките“

- Щанд за „Здравословна „татуировка – плод или зеленчук?“

- Информационен щанд – книжка с рецепти, информационни брошури и друга информация.

Резултати

През заниманията по проекта преминават общо 200 деца на възраст от 3 до 7 години с техните родители, които са ангажирани с мисията да създадат здравословна среда за хранене на малките палавници.

С този проект в Община Ловеч са поставени основите на един успешен модел за формиране на навици по балансирано хранене при децата, така че те да получават най-доброто за своето здраве. Често се счита, че здравословният начин на живот е скъпо и трудоемко занимание, но екипът на проекта успява да обори тази представа. В многообразните дейности родителите, отговорни за готвенето и пазаруването, сами се уверяват, че и с ограничен бюджет е възможно да се приготвят вкусни и здравословни ястия. Целенасочената работа в една детска градина, с наличие на деца от уязвими групи мотивира самата образователна институция да продължава дейностите, свързани с насърчаването на здравословния начин на живот сред младите семейства.

Екипът на сдружение „Знание“ – Ловеч доказва ползите от подобен проект и огромната нужда от повече дейности, насочени към и с активното участие на с деца, родители и педагози. По този начин родителите добиват все по-голяма увереност в себе си и се чувстват по-сигурни, че правят нужното за развитието на децата си. Привличането на външни експерти към проекта и включването им в образователните дейности на детската градина, от своя страна, довежда до повишен интерес у децата към заниманията и подобраво мотивацията им за опознаване на нови неща.

Практиката е описана от Фондация "Работилница за граждански инициативи".

Иноватор: ros
Дата на публикация: 05 юни 2019
Номинации: 2
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]