Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Проектът обучава млади хора да бъдат по-чувствителни и по-подкрепящи към слепите, как да общуват с незрящи, като ги запознава с това как невиждащите се ориентират, как им помагат кучетата водачи и др.

Екипът на Фондация „Очи на 4 лапи“ реализира проекта „Светът на слепите хора“ благодарение на подкрепата на социално отговорната инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Практика

Проектът „Светът на слепите хора“ се заема да обучи 2 000 деца от 5 столични училища.

Обучават се деца в две възрастови групи – от 6 г. до 8 г. и от 9 г. до 11 г. Екипът работи с тях, защото те все още нямат предразсъдъци към различните – включително и хората с увреждания. Целта е от малки да се научат какво е правилното поведение към слепите хора, за да знаят как да се държат когато пораснат.“

Обученията се провеждат в двора на училището, където за начало идват двама обучители и едно куче-водач. Единият от обучителите Калина е сляпа – „живият пример, че слепите са нормални хора и нищо човешко не им е чуждо“, по думите на Елка, която е и другият обучител. В началото най-голям интерес за малчуганите е кучето, а след като поутихнат емоциите около него, започват предизвикателствата. Упражнения на полигон с препятствия, търсене на топката или пък събиране на стотинки със затворени очи. Така децата преживяват момент от деня на хората със зрителни нарушения, благодарение на което научават за начините, по които те се ориентират и съответно как да се държат с тях.

Още упражнения, забавни и интересни игри от Фондация „Очи на 4 лапи“са събрали в помагало. Всяко дете, преминало обучението, освен с незабравима емоция си тръгва от обучението и с помагалото.

Прибирайки се вкъщи с помагалото и разказвайки какво е правилно да правим, когато видим човек с бял бастун или куче-водач, детето образова своето семейство. Помагалото съдържа много игри, за които е необходима помощта на родител. Родителите четат помагалото, най-малко от любопитство“.

Резултати

2000 деца са обучени как да разбират и да общуват с невиждащи, без сянка на предразсъдъци или липса на емпатия.

Практиката е описана от Фондация "Работилница за граждански инициативи".

Иноватор: ros
Дата на публикация: 05 юни 2019
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]