Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Идеята на социалното предприятие е да помогне чрез пчеларството на хора с интелектуални затруднения да бъдат включени в общността, да придобият умения, да имат работа и да се чувстват пълноценни.

Идеята е подкрепена финансово през януари 2019 година в програмата Vivacom Регианелн грант.

Сдружението купува 4 кошера заедно с пчелните семейства, както и оборудване.

Практика

Започва обучение в пчеларство на шестима младежи с интелектуални затруднения от защитеното жилище в града. И на теория, и на практика те се учат на това какво е пчела, какво е кошер, как се получава медът. Впоследствие се оказна, че някои от тях са алергични към пчели, други се отказаха по различни причини и накрая остават двама.

В пчелина работи един мъж с интелектуални затруднения (37 г.), един 23-годишен младеж, израснал в институции, който живее в защитено жилище, и Тони Тодоров, техният учител по пчеларство.

Милен Гечовски, създател и председател на сдружение „Закрилници" в Монтана разказва, че пчеларството е много сериозен бизнес, но тяхната амбиция не е да развиват бизнес, а да подкрепят младежите в тяхното развитие, социализиране и ежедневие. „Дори не си мислехме, че тази година ще извадим мед, а вече го продаваме. Направихме много добър продукт“ – казва Милен и допълва – Целият процес, който преминахме, показва, че когато говорим на достъпен, човешки език на такива хора, когато се отнасяме с тях като равни с равни, те се чувстват ангажирани и удовлетворени. За тях парите не са от голямо значение. За тях е важно, че са избрани, че са включени. Те се радват дори само на това, че са облечени със специална екипировка и, както Стоян казва – „Шефе, ние сме като космонавти“.

Предприятието вече има собствена марка и специални етикети, които монтанската фирма „Хелиос принт“ им изработва безвъзмездно. Продават меда главно през интернет и фейсбук страницата на сдружение „Закрилници".

https://www.facebook.com/ZAKRILNICI/

Резултати

Пчелинът в Монтана е създаден и започва работа в началото на 2019 година и вече има продукция от 45 кг. чист полифлорен мед от 4 кошера.

Милен Гечовски, създател и председател на сдружение „Закрилници" в Монтана:

„Доста пенсионери си купиха мед в подкрепа на каузата. Най-лесния вариант беше наши колеги да го изкупят, но ние не искаме това. Искаме наистина тази идея да стигне до повече хора, които не знаят за нас, да разберат, че това не просто мед, а кауза“.

„Има нови желаещи и по-нататък, когато купим още кошери, ще включим и тях.“

 

 

Автор: Ралица Николова

Източник: НПО Портал, 30 септември 2019

https://bit.ly/2oDxg6p

Иноватор: ros
Дата на публикация: 30 септември 2019
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]