Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Проектът цели насърчаване здравословния начин на живот сред деца между 3-7 г. и техните родители чрез приготвяне на здравословни ястия.

Проектът се реализира с подкрепата на социално отговорната инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Практика

„Не си играй с яденето!“ – всеки родител пропищява ушите на децата си с тази фраза. Учените, обаче, съветват да спрете с тази забрана. Те стигат до заключение, че ако детето играе с плодовете и зеленчуците, ще е по-склонно да ги опита. Според тях, тези хлапета, които получават разрешение да пипат и мачкат спанака, краставиците, бананите и доматите, по-късно ги включват охотно в яденето си.

Проектът започва с уъркшоп с 22-ма участници – родители на деца на възраст от 3 до 7 години, които решават да използват полезни продукти и готвят здравословно. Дискутирани са различни методи на готвене, изграждане на здравословно хранително поведение при деца, споделяне на опит между родителите. В практическата част участниците имат възможност да изготвят примерно меню и да приготвят здравословен десерт. Организиран е конкурс „Най-здравословната рецепта за моето дете“, чрез който са сбрани са 52 рецепти на родители. Те се събрани в специална книжка, публикувана в тираж от 300 копия и разпространена в рамките на по следващите събития.

Успешният завършек на проекта е отбелязан със здравословно шоу с над 120 участници – деца, родители, преподаватели и представители на различни институции. Те имат възможност да участват в различни игри и състезания и по този начин да покажат знанията си в областта на здравословното хранене. Децата се забавляват с игрите „Цар на пазаруването“, „Познай плода“, „Полезна чиния“, „Кое на какво прилича“ и др. Отборните състезателни игри дете - родител насърчават както сръчността и креативността, така и екипността и отборният дух.

Наред с игрите участниците имат възможността да опитат от здравословните ястия и десерти, приготвени от родителите, отличени в конкурса „Най-здравословната рецепта за моето дете“. Всяко едно от ястията бе представено отново в екип дете - родител, като малчуганите разказваха за преживяването по време на съвместното готвене, пееха тематични песни, изброяваха продуктите или просто даваха кураж на мама или тате да опишат подробно рецептата и вкусовите качества на ястието.

Шоуто е разнообразено с пъстротата на различни съпътстващи акценти:

- Фото-изложба „Какво закусват децата по света“

- Информативни табла  „Подправките“

- Щанд за „Здравословна „татуировка – плод или зеленчук?“

- Информационен щанд – книжка с рецепти, информационни брошури и друга информация

Резултати

През заниманията по проекта преминават общо 200 деца на възраст от 3 до 7 години с техните родители, които са ангажирани с мисията да създадат здравословна среда за хранене на малките палавници.

С този проект в Община Ловеч са поставени основите на успешен модел за формиране на навици по балансирано хранене при децата, така че те да получават най-доброто за своето здраве. Често се счита, че здравословният начин на живот е скъпо и трудоемко занимание, но екипът по проекта успява да обори тази представа.

В многообразните дейности родителите, отговорни за готвенето и пазаруването, сами се уверяват,  че и с ограничен бюджет е възможно да се приготвят вкусни и здравословни ястия.

Целенасочената работа в една детска градина, с наличие на деца от уязвими групи, мотивира самата образователна институция да продължи дейностите, свързани с насърчаването на здравословния начин на живот сред младите семейства.

Източник: Фондация „Работилница за граждански инициативи“, 2018

Иноватор: ros
Дата на публикация: 26 октомври 2019
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]