Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Женското дружество Съгласие е създадено на 28.12.1870 г. от видни свищовски възрожденки, като негова основателка и първа председателка е Елена, баба на Алеко Константинов по майчина линия. На 12.12.1995 г. в читалнята на градската библиотека в Свищов се събират 40 жени, съпричастни на целите и историята на дружеството, които с ентусиазъм приемат идеята на д-р Нели Конова за неговото възобновяване. Обсъжда се осъвременен вариант на стария устав и правилник, определя се месечен членски внос и се избира ръководство с председател г-жа Кръстина Войнова и заместник председател д-р Нели Конова. Почетни членове стават четирите живи членки от старото дружество Надежда Василева, Анастасия Павлова, Захарина Вълчева и Тамара Богданова.
Практика

Дружеството приема юридическите услуги, дадени от сърце и безвъзмездно от съгражданина юрист, г-н Арменко Беляшки. Издирена е старата документация за съществуването на Дружеството и са предприети действия за възвръщане на негова собственост Стопанско девическо училище Ц. Елеонора . Училището е било създадено и издържано със средства на членовете на Дружеството. Очаква се решение за връщане на сградата. Издирени са възпитанички на училището и е подредена изложба от техни ръкоделия, снимки и документи от училищния живот.

Дейността на възобновеното Женско дружество Съгласие започва спонтанно с посещение на дом за стари хора с домашно приготвени коледни сладки. Многобройни са дейностите, свързани с грижи за хора, които нямат никого за тях са изразходвани 600 лв. от дарения на членове на Дружеството. За всички Коледни празници членовете издирват и подаряват пакети с хранителни продукти на самотни хора. За този празник украсяват и по три естествени елхи в града. На децата от дома в с. Алеково подаряват дрехи и завивки и изработват ръчно домашни терлици, а едно от децата получава нови зимни обувки, избрани лично от него. Два пъти се организират изложби на детски рисунки по случай Коледа, на които получават награди деца от различни училища. За Великден членове на Дружеството посещават студенти от Бесарабия, които учат в Стопанската академия в града и чиито стипендии не са големи, и им носят великденски яйца, козунаци и подаръци. Дружеството провежда и два базара на дрехи и обувки втора употреба, като събраните средства се използват за благотворителни дейности. Когато едно сляпо дете има нужда от помощ, Дружеството организира концерт, като кани публика и събира 160 лв, а отделно дарява още 50 лв. и така осигурява първия етап от лекуването му.

Досега Дружеството е имало само един спонсор от Плевен, а от посетените фирми единствено Металснаб оказва финансова подкрепа. Членовете на Дружеството използват своите връзки за да събират дарения. Например когато се оказва, че е твърде скъпо да направят съобщение по радиоуредбата, участниците планират да влязат в преговори за оказване на безвъзмездна помощ. Журналистите следят дейността му, обаждат се и се интересуват се от целите на събиранията.

Женско дружество Съгласие насочва усилията си и към възраждане на културни традиции, свързани с честването на празници като Бабин ден, 3-ти март, Благовещение, Деня на будителите. Стреми се да съживи и подкрепи дейността на музеи, галерии, читалището, манастири и църкви в града и околността. Взема дейно участие с вещи и идеи в подреждането и откриването на нов музей Самоковлиевата стара градска къща. Организира представянето на книгата Границата на свищовлията Георги Гунев, емигрант в САЩ, който предоставя 50% от средствата от разпродажбата й на Дружеството. Тъй като няма собствен офис, Дружеството често провежда своите сбирки на местата, свързани със събитието или темата. На празника на Дружеството, Благовещение, всички членки ходят на служба в най-старата църква, Св. Димитър , за да помогнат с дарения. На този ден подаряват дрешки на едно новородено бебе от бедно семейство. Когато разбират, че е открадната плащеницата на тази църква, членовете на Дружеството събират средства и за Великден подаряват нова плащеница. Подаряват и бакърени съдове за изработване на купел за кръщене на църквата Св. Петър и Павел . Предстои Дружеството да направи проучвания и да се запознае с живота и заслугите на видни личности, чиито имена носят свищовските улици.

Представители на Дружеството участват в конференции, организирани от Българския женски съюз: наскоро в конференция Равнопоставеност на половете в България под егидата на Фондация Конрад Аденауер , както и в конференция за идеи за Закона за закрила на детето през 1999 г.

Женско дружество Съгласие има добро сътрудничество с Община Свищов, която му предоставя възможност да използва залата за събрания. Към негови представители е отправена и специална покана за среща закуска с кмета на Община Свищов и с народния представител за района.

Дружеството има кабинет за измерване на кръвното налягане, предоставен в стая на бившия родилен дом и всяка седмица по един ден негови членки - бивши медицински работници - работят безплатно там, като приемат по 30-40 души на ден.
Резултати

Женско дружество Съгласие вече има изграден авторитет в град Свищов. Наследник на стари възрожденски традиции, сега то има вече 123 членки и всеки ден пристигат заявки за нови. Никой от участниците не търси облаги, всеки иска да направи нещо за града и неговата култура и за хората, които имат нужда от подкрепа. Съкровена цел на Дружеството е да привлича млади жени и да прави всичко възможно за възраждане на добродетелите на старите достолепни свищовлийки.
Иноватор: Д-р Нели Конова
Дата на публикация: 01 август 2000
Номинации: 3
Д-р Нели Конова
Заместник председател
Свищов - 5250
ул. Д. Анев 10
Tel:(0631) 32 140, (02) 721 562
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]