Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Публичното обсъждане на най-сериозните местни проблеми е обичайна практика за Община град Добрич благодарение на ефективното сътрудничество между Общината и множеството работещи НПО в града. Първото публично обсъждане на предстоящите промени, произтичащи от новия Застроително-регулационен план на един от най-големите крайни квартали в града кв. Балик изток - е организирано от Общината и Сдружение Гражданска активност в периода април май 1999 г. То провокира и идеята за публично обсъждане на търговското обслужване в останалите квартали, в които съгласно застроителните планове предстои изграждане на търговски комплекси. Целта е да се направят предварителни проучвания на общественото мнение за конкретните потребности в областта на търговското обслужване в тези квартали, в които според застроителните планове са предвидени петна за изграждане на микрокомплекси за търговия и услуги.
Практика

Серията квартални срещи за констатиране на нивото на търговското обслужване в кварталите започва в края на март 2000 г. и приключва в края на септември 2000 г. Проектът е осъществен и финансиран от Община град Добрич. В популяризирането на предстоящите квартални срещи и на целите на обсъждането се включват активисти на Сдружение Гражданска активност и журналисти, живеещи в съответните квартали. В дискусиите участват търговци и потребители.

Обобщената информация от публичното обсъждане дава възможност на търговците за преценка на търсенето на различни видове стоки и услуги. Например резултатите от две срещи в квартал Балик посочват, че на хората в квартала им липсват ателиета за услуги не достигат фризьорски салони и шивашки ателиета. Мнозина безработни (включително и сред ромите, които живеят в този квартал) твърдят, че са добри специалисти в тези области и биха могли да използват тази ниша в пазара.

Според обобщението на участниците в публичното обсъждане в кварталите изобилстват кръчмите и кафенетата, но липсват достатъчно магазини за облекло и обувки. Цените във всички магазини и по пазарите са несравнимо по-високи от тези в центъра. В същото време продажбата на хранителни стоки с изтекъл срок на годност не е рядко срещано явление, а касови бележки се дават от време на време. Посочването на конкретни обекти съответно подпомагат и контролната дейност на общинския отдел Търговия, туризъм и услуги .
Резултати

Набраната от публичното обсъждане информация е ценен ориентир за политиката на Община град Добрич по отношение развитието на тези квартали, както и на търговците, които могат да решат да участват в бъдещи търгове за обекти и да развиват бизнес в конкретен квартал.
Иноватор: Галя Раданова
Дата на публикация: 31 януари 2002
Номинации: 2
Галя Раданова
Старши експерт Връзки с обществеността
Добрич - 9300
ул. България 12
Tel:(058) 25 430
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]