Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Силистренци наричат своя парк зеленото сърце на града. И това е така, защото от 1870 г., когато е създаден, той символизира стремежа на жителите на Дунавския град към прогрес и развитие на градската среда. Повече от сто години паркът e любимо място за отдих на всички, но през последните години той e изоставен и неподдържан. Естествен e поривът на майките в Силистра за възстановяването му. Успехът на проект Дунавски парк 2000 , реализиран от Български женски съюз Силистра и финансиран от Американската агенция за международно развитие чрез ФРМС привлича и други местни неправителствени организации в общественото дело. Техните усилия са подкрепени и от местната управа. Обекти от парка са възстановени в рамките на проект Красива Силистра . Разработването на Концепция за възстановяването и развитието на парка е и една от приоритетните области на сътрудничеството Силистра, България Кетъринг, Охайо, САЩ по програма Техническо побратимяване на ФРМС и ААМР. Неправителствените организации участват при изработването на концепцията с практически действия и идеи. Кулминация в съвместната работа между общински експерти от Силистра и Кетъринг и граждани е общественото обсъждане на бъдещето на Дунавския парк.
Практика

Преди три години Дунавският парк беше занемарен и неприветлив. Възстановените две детски площадки и две беседки по проект Дунавски парк 2000 на Български женски съюз Силистра привличат отново посетители в зоните за отдих , но и амбицират гражданите. Включването на ученици от Природоматематическата гимназия и училище Отец Паисий в почистването на алпинеума и засаждане на растителни видове ясно показва, че младите хора с готовност участват в поддържането на парка. Началото е поставено.

На следващ етап Общинското ръководство включва изграждането на няколко обекта в парка в проекта Красива Силистра . Особен успех е сформирането на съвместен екип Силистра Кетъринг със задача да разработи концепция за бъдещето на парка и да изпълни няколко единични проекта на зони в парка според желанията на гражданите.

Необходимо е да се проведе анкета за проучване мнението на жителите на Силистра относно въвеждането на нови функции в парка. Събраната информация става основа за изграждането на Подход към реката, Площадка за скейтборд и Зона за отдих Кът на Кетъринг.

Силистренските скаути с присъщия им ентусиазъм правят пълна инвентаризация на парка, а феновете на скейтборда предлагат идеи и скици за необходимите им метални съоръжения.

Средства за изграждането на скейтбордната площадка са набрани чрез дарителска кампания, която се пренася и в Кетъринг, Охайо. Жителите на американския град побратим чрез даренията си също участват в развитието на Дунавския парк. Плочка, посветена на дарителите от Кетъринг е вградена в Алеята на дарителите, която е новият проект за набиране на средства.

На 10 май 2002 г. поканата за участие в общественото обсъждане на Концепцията за възстановяване и развитие на Дунавския парк събира около 50 граждани, между които и народни представители, областна администрация и общински съветници. Изказаните конструктивни мнения и желание да се продължи напред доказват, че паркът не само е символ на гордостта на Силистренци от културно-историческото им наследство, но той може да ги обедини и вдъхнови за положителни промени. На същия ден e организирано и градинско парти за промоция на новите обекти. Радостта и удовлетворението по лицата на участниците ясно показват, че щастливото бъдеще на Дунавския парк е в сигурни ръце.
Резултати

През 1999 г., сто и тридесетгодишен, Дунавският парк в Силистра е безлюден. Днес по неговите алеи с удоволствие се разхождат и спортуват жителите на града. Граждани и експерти от Община Силистра и Кетъринг разработват заедно концепция за развитие на Дунавския парк.

Финансовата подкрепа на ААМР, Красива България , жителите на Кетъринг и Силистра дава възможност да се реализират следните обекти в рамките на една година: Площадка за скейтборд, Площадка за игра на малки деца, Подход към реката, Кът на Кетъринг и Алея на дарителите.
Иноватор: Диана Бебенова - Николова
Дата на публикация: 06 септември 2002
Номинации: 39
Диана Бебенова - Николова
Гл. експерт Международни програми и сътрудничество
Силистра - 7500
ул. Симеон Велики 33
Tel:(086) 214 228
Fax:(086) 22 112
http://www.ccpro.com/home/bvganev

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]