Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
В основата на МОГА Дряново са петима души- Галя, Ники, Ману, Станимир и Сашо. Всеки един от тях допринася по различен и индивидуален начин за осъществяне целите на тяхната организация. Тяхната цел е да обединят хората в Дряново и да ги мотивират да променят живота си и средата около тях към по-добро. Те съумяват да осъществят впечатляващи инициативи с изключително малко средства и с помощта на своите членове и доброволци. Техният уебсайт http://mogadryanovo.org е пълен с интересни и вдъхновяващи проекти и инициативи, a желаещите да се включат могат да научат повече и за предстоящите проекти през 2014 г.
Практика

Проекти и инициативи през 2014 г.:

  • Изграждане на кросфит площадка
  • Почистване района около Моста на Колю Фичето
  • Рисуване на стълбите до църквата “Св. Никола”
  • Колю Фичето Фест
  • Облагородяване на екопътеката над Дряновския манастир 
  • и още :)

Със своите инициативи МОГА Дряново предлага разнообразни форми на активност на децата и младите хора, като ги стимулира да развиват демократично гражданско поведение. Oрганизацията осъществява взаимодействие и партньорство с международни, национални, регионални и местни организации и сдружения, които осъществяват дейности в полза на изграждане на младежка политика и гражданско общество. Съдейства на държавата и общината за развитие на образованието, културата, спорта, туризма, екологията, икономиката, гражданското общество и демокрацията. Предлага знания за ефективно общуване, публична реч и водене на спорове.

 

>> Стената, която промени града - Графити портрет на Колю Фичето на подпорна стена до моста на Колю Фичето в гр. Дряново

Дряново е роден град на най-силното име в строителството по време на Възраждането – уста Колю Фичето. Непосредствено до красивият каменен мост над река Дряновска се намира подпорна стена с размери 30х5м. Там "МОГА Дряново", заедно с артистите от "140 идеи" осъществяват изработката на графити портрета на Колю Фичето. Обектът е влезнал в топ 10 Нови туристически забележителности на България.

За резултатите младежите казват: "Опровергахме масовото схващане „няма смисъл да правите нещо хубаво, защото някой ще го съсипе”. Днес, година по-късно, стената си е все така впечатляваща. Постигнахме по-добра среда. Вдъхнахме увереност на хората в града, че с общи усилия могат да постигнат много."

Финансиране за осъществяване на идеята: Община Дряново, г-жа Мариана Печеян, Комплекс Гешавю, Тисина ООД и лични средства. 

Младежите набързо организират и Акция "Сливи за графити", с помощта на която чрез доброволен труд успяват да съберат и последните 200 лева за довършване на стената при моста на Колю Фичето.  

Цялата идея за дорисуването на Стената, впоследствие се превръща в цял фестивал. Фестивалът се казва „Фичето Фест 2014” и ще се проведе на 6,7 и 8 юни тази година.

>> Реставриране на Релефната карта на България в двора на СОУ „М. Райкович” – гр. Дряново

Релефната карта на България се намира в центъра на Дряново, точно срещу часовниковата кула. Отлята е от цимент в мащаб 1:100 000 и е първата релефна физическа карта на България, създадена през 1962 година. Размерите й са 6.90/4.30м. и в последните 10 години не е била поправяна.

"Работата продължи 14 дни нон-стоп - от изгрев до късно вечерта. Резултатът - реставрирахме един от най-големите символи на града, с което подобрихме средата на живот, създадохме чувство за общност сред всички хора, които ни помагаха, възстановихме символ, който обединява хората и създадохме по-благоприятна учебна среда за децата от СОУ „М. Райкович”."

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на СОУ “Максим Райкович” (на чиято територия е картата), Община Дряново и личното дарение на Емил Попов, както и лични средства на участниците. 

>>Пейката на любовта” (и ВИДЕО)

"Защо? Защото това не е просто пейка. Това е едно от най-прекрасните места в района на Дряново. Намира се на средната скала, точно над самия Дряновски манастир. Гледката, която се открива от там може да очарова дори най-заклетия привърженик на градския пейзаж. Отляво и отдясно се извисяват огромни канари, а сгушени между тях в прохладната прегръдка на зеления балкан стоят Манастира и х. „Бачо Киро”. Това е единственото място, откъдето с поглед може да обгърнете цялата тази красота."

Резултатът: "Създадохме атракция, която привлича все повече хора в района на Дряново. Начинът на създаването (доброволен труд от хора на възраст от 10 до 60 години), доведе отново до повишаване на вярата в хората, че хубави и добри неща са възможни – иска се само работа и вяра. Днес „Пейката на любовта” се посещава от стотици хора всяка седмица и се радва на голяма популярност, включително и медийна."

>> Видеото за града: Дряново- Ела с усмивка

Инициативата е посветена на заснемането на рекламен клип за града. Концепцията е да се покажат няколко различни вида туризъм, които могат да се практикуват в и около Дряново, като по този начин да се стимулира посещаването на града. "Искахме да популяризираме нашия любим град. Затова впрегнахме целия си аматьорски потенциал и се получи едно приятно видео :)".

Резултатът: "Осигурихме повече публичност на града ни като туристическа дестинация. Осигурихме и по-разнообразно представяне на Дряново на Черноморския туристически форум във Варна през 2013 година, където Дряново бе единственият град с видеопредставяне. Похвала получихме лично от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова."

ВИДЕО

>> За природата и чистотата на града

За по-чиста и приятна среда, МОГА Дряново организира почиствания в своя град - през март почистват централната част на града, а през август почистват района около моста на Колю Фичето. Финансирането става с лични средства и желание.

А на 22 април решават да отбележат Деня на Земята като организират освен традиционното почистване, и акция по рециклиране на отпадъци. За да мотивират своите съграждани да събират разделно своите отпадъци, Можещите младежи пускат безплатна прожекция на образователния филм “Paradise or Oblivion” (б.р. – "Рай или унищожение"). Организират пункт за събраните разделно отпадъци от хартия и пластмаса, след което започва и почистването на града.

През май месец 2013 г. "МОГА Дряново" с помощта на свои доброволци осъществяват акция по засаждане на 1000 дръвчета в различни райони на Дряново.

>> Коледна благотворителна кампания „Коледа за забравените деца

Кампанията е осъществена заедно с НАПГ и с лични средства. Осигурени са подаръци за над 500 деца от цялата страна.

Специално за децата от с. Гостилица са осигурени:

- подарък за всяко дете,

- всички нужни учебни пособия до края на годината,

- четки и пасти за зъби за цялата година,

- чисто нов чифт зимни обукви за всяко дете,

- отопление на училището за цялата зима,

- парично дарение,

- коледно тържество (специални благодарности тук на Ансамбъл „Зорница”)

Резултати

Как се случиха нещата? "Всички положихме огромни усилия. От НАПГ впрегнаха всички контакти и познанства, информационни канали, за да популяризират кампанията. От Ансамбъл “Зорница” пък решиха да направят дарителска кампания на тазгодишния си предколеден концерт и изцяло благодарение на тях събрахме средствата за обувките. Освен това дойдоха до с. Гостилица, пременени като Дядо Коледа и целия му антуражи близо два часа искрено забавляваха децата. А ние вложихме цялото си свободно време и енергия в прибирането на подаръците, сортирането им, описването и съответно доставянето до всяко нуждаещо се дете."

 

Изводът: "Всичко си струваше, защото за пореден път видяхме простата истина, която прави живота ни смислен и щастлив – в България е пълно с добри хора. Пълно е! И всички искат да живеят на по-добро място. Предостави им ясен и лесен начин да го направят и хората ще го направят."

http://mogadryanovo.org

Иноватор: ros
Дата на публикация: 20 май 2014
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, info@nimasystems.com