Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
"Защо с барабани? Защото са лесно достъпни, не е нужно да имаме музикално образование или талант и всеки може да се включи. В училище ни учат да четем, но не и активно да слушаме, което ни учат барабаните.

Ако можем да слушаме, ще овладеем и комуникацията, оттук ще знаем как да работим в екип, какво означава да сме отбор, ще се посветим на изкуството на баланса чрез ритъм и дисциплина.

Ако успеем чрез ритъма на барабана да го закодираме в тийнейджърите, те ще разберат как да живеят в система, в общност", коментира Мартин Иванов, основен експерт по проекта.

"Основната ни цел е да покажем, че извънкласната форма подобрява дисциплината и намалява агресията при децата, да направим училището привлекателно място. Не е тайна, че основем проблем в ромската общност е отпадането на децата от училище. Ако докажем ефективността на модела можем да го направим като част от учебната програма и да увеличим броя на училищата", заяви Сашо Ковачев, председател на сдружение "Ларго".

Практика
Проектът е необходим, за да подобри чрез ритъм терапията и изразните средства на ударните инструменти ситуацията с агресията и насилието в 5 ромски и смесени училища: две - в гр. Кюстендил и по едно в гр. Дупница, с. Ръждавица и с. Невестино.

В продължение на 10 месеца проведохме общо 50 сесии с класовете (някои от тях пред външна публика).

В началото бе направен входящ психологически тест за измерване на нивата на агресивност на участниците, който в края на проекта бе повторен, за да се документира позитивната промяна и да се докаже и разпространи ефектът на метода.

Резултати
Ползите от проекта са както за децата и младежите - директни участници в инициативата, така и за техните родители, учители, училищния климат и общностния живот по места.

https://youtu.be/fNg0akmatt0

http://www.libera-institute.com/

Иноватор: ros
Дата на публикация: 11 септември 2015
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, info@nimasystems.com