Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

С отпадането на законодателството за КЕССИ и влизането в сила на ЗМСМА се създава проблем за фирмите "Обреди" в страната, който ги изважда от системата на актосъставянето и прави невалидни издаваните от тях актове за гражданско състояние. Отговорен за актовете става кметът на съответната община или оторизиран от него негов служител. Служителите на фирма "Обреди" самостоятелно юридическо лице не могат да бъдат упълномощавани от кмета, тъй като той не е техен работодател.
Практика

Решението на проблема се крие в самия него. Възможността с преобразуването на Общинската фирма в Общинско предприятие по Закона за общинската собственост (ЗОС) отлага решението доста напред във времето и намесва повече интереси, освен правните, за актосъставянето. Актовете, които трябва да се обработват, са три акт за раждане, акт за брак и акт за смърт. Актовете за брак представляват най-интересният проблем, тьй като самият акт може лесно да бъде протестиран в съда. Другите два вида актове могат да бъдат защитени без проблеми със съдебно решение и нямат силно изразен правен интерес.
Община Варна назначава в общинска фирма "Обреди" свои служители, които да обработват и подписват актовете за гражданско състояние от трите типа актове. Така кметът може да прехвърли пълномощията си като лице по гражданско състояние на свои служители. Общината се задоволява с абсолютния минимум от трима служители: един на радостната дейност, друг на траурната и трети, който замества другите двама в почивните дни. Подготовката на акта се извършва от служителите във фирма "Обреди".
Първоначалното желание е служителите да работят на половин работен ден в Община Варна (първи трудов договор), а останалата част във фирма "Обреди". При определени проблеми с осигуровките и невъзможността да се осигури постоянен трудов договор с общината, те се отказват от тази възможност и се налага назначаването на нови хора.
Първият месец на аклиматизация на двата екипа е тежък, докато работата изисква те да се доверяват напълно един на друг. Едва впоследствие, когато става напълно ясно, че няма опити за изместване, започват да работят нормално, тъй като всяка група притежава нещо, с което допълва ритуала.
Резултати

Община Варна запазва начина на обслужване на гражданите, без да променя мястото и ритуала и намира елегантно решение на проблема "невалидни актове за брак". Това се отнася и за другите актове за гражданско състояние, които не са предмет на правна проверка от страна на държавата. Преобразуването на общинска фирма в общинско предприятие е най-доброто решение и то е за препоръчване, но не винаги е възможно.
Иноватор: Любомир Димов
Дата на публикация: 22 юни 1999
Номинации: 7
Любомир Димов
Директор на Главна дирекция "Информационни системи и технологии"
Варна - 9000

Tel:052/60 32 76
Fax:052/22 34 86

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]