Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

През м. април 2006 г. бе направено предложение до кмета на общината от Държавната парично-предметна лотария за партньорство с Община Белослав.След обсъждане на предложението ръководството на общината отправи писмено мотивирано искане до Управителния съвет на Държавната лотария, с копие до МФ с искане да се подпомогне бюджета на общината чрез организиране и провеждане на извънредна целева лотария от Държавната парично-предметна лотария, като набраните средства ще се използват за училища, детски градини, здравни и социални заведения, за социални дейности, за културни институции и възстановяването на исторически паметници.

Практика

Община Белослав сключи договор с Държавната парично-предметна лотария и в цялата страна вече се продават билети от излезлия извънреден целеви дял. Целият тираж е 300 000 билета , а тиражът за Белослав е 30 000 билета и е пропорционален според сключения договор с Държавната лотария. В подетата инициатива за разпространение на билетите се включиха и много местни фирми, като закупиха част от билетите, които ще предоставят на своите работници.

Всеки, който иска да спечели от Държавната парично-предметна лотария и реши да си купи лотариен билет ще подкрепи и белославци, защото част от средствата ще бъдат предоставени на общината.

Резултати

Идеята се прие въодушевено от населението на общината. Хората от града и от всяко село търсеха къде се продават билетите и как могат да си закупят. Всички искат да се включат в инициативата с 1 левче да подпомогнем бюджета на общината, та да има средства за детските градини и училищата, за културни изяви на самодейците, да се подпомогнат социално слабите и хората в неравностойно положение.Ръководството на общината откри още един начин да увеличи собствените приходи в общинския бюджет.

Иноватор: Мая Руменова Минчева
Дата на публикация: 27 септември 2006
Номинации: 10
Мая Руменова Минчева
техн.сътрудник ЦИОУ
Белослав - 9178
ул."Цар Симеон Велики" 23
Tel:05112/3303
Fax:05112/2214

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]