Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Независимо от установените партньорски отношения на различни нива между област Смолян и префектурите Ксанти и Кавала, все още продължава да е налице недостиг на информация за туристическия продукт в двете общини. Това от своя страна рефлектира върху малкия брой туристи от Гърция, респективно от България, избиращи за място на своята почивка Смолян, Ксанти или Кавала. До момента и трите туристически дестинации предлагат свой туристически продукт поотделно, а не заедно, което би било една успешна бъдеща стратегия за привличане на по-голям брой туристи.

От друга страна хората, живеещи в област Смолян и в префектурите Ксанти и Кавала, не познават добре културата, бита и традициите на своите съседи от другата страна на границата. Общото историческо минало на хората от този регион и реалната възможност за общо бъдеще в семейството на европейските държави налага активизирането и задълбочаването на установените вече контакти.

Езиковата бариера е сериозен проблем, който засяга всички съседни европейски държави. Такъв проблем съществува и за сътрудничеството между хората от България и Гърция.

Практика

Добра практика на Асоциацията на родопските общини през последните години стана въвличането на представители на местни власти и медии от област Смолян и префектурите Ксанти и Кавала като целеви групи по европейските проекти.

Асоциацията на родопски общини в партньорство с Пограничен регион “Делта –Родопи” (Гърция) и община Смолян разработи, защити и реализира проект “Без граница утре”, който беше съфинансиран по програма ФАР- ТГС България-Гърция (Фонд за малки проекти).

По проекта бяха планирани следните дейности:

1. Пътуване до Ксанти и Кавала с цел опознаване на историческото наследство на пограничните региони на Древна Елада и съвремена Гърция, както и традициите и обичаите в планинските села в гръцката част на Родопите (региона на Ксанти). 2.Пътуване до Смолян и региона с цел опознаване на историческото наследство на Смолянски регион, запознаване с културно-историческите забележителности и туристически обекти в Смолянска област. 3.Пътуване до Ксанти и Кавала с цел запознаване с туристическите обекти в Ксанти и Кавала и обсъждане на варианти за разработване и популяризиране на общи туристически маршрути. 4.Създаване на база-данни с информация за туристическите обекти, намиращи се на територията на областите Смолян, Ксанти и Кавала и включване на базата-данни в интернет страницата на АРО (www.arm-bg.org). 5.Отпечатване и разпространение на рекламна туристическа брошура, представяща общ туристически продукт. 6. Пътуване на представители на местни власти в Гърция с цел популяризиране на създадения нов туристически продукт, както и задълбочаване на сътрудничеството между местните власти от пограничните региони на България и Гърция.

Резултати

Направени бяха разменни посещения в Гърция и България. Гръцките гости посетиха туристически и културни забележителности в Смолян, Могилица, Смилян и Чепеларе. Те имаха възможност да разгледат къснофеодалния замък “Агушеви конаци” и центъра за занаятчийски изделия в Могилица, пещерата “Ухловица”, етнографската сбирка в Смилян, както и да опитат различни видове сирена, които се правят в мандрата “Млечен дом”. Гръцката група посети фабриката за производство на ски и сноуборд и музея на родопския карст в Чепеларе.

Единадесет гръцки представители учиха български език, а след краткия курс получиха сертификати от АРО. В програмата беше включено още посещение на историческия музей и планетариума в Смолян.

При посещението в съседна Гърция експертите по туризъм в общините-членове на АРО и местните медии имаха възможност да разгледат стария град на Ксанти, етнографския музей, крайбрежието на Керамоти, както и манастира “Икосифиниса” край Кавала. Разбира се, те не пропуснаха да разгледат и крепостната стена в Кавала, която се реставрира със средства от Европейския фонд за регионално развитие.

Всички културни и исторически обекти, които посетихме в Гърция и България, са част от туристически маршрути в двата съседни погранични региона. Те намериха място в туристическата брошура “От Родопите до Егейско море”, която е на български, гръцки и английски език и включва информация за шест туристически маршрута в Родопите и Бяло море.

Трите маршрута от българска страна преминават през територията на общините Смолян и Чепеларе, а маршрутите от гръцка страна се намират съответно в Ксанти, Кавала и о-в Тасос. Целта на брошурата беше да се представят общи туристически маршрути, които да свържат Родопите с Бяло море.

В Ксанти Асоциацията на родопските общини представи рекламната туристическа брошура “От Родопите до Егейско море”, а представителите на туристическата организация “Нативус” направиха мултимедийна разходка по туристическите маршрути в Ксанти и о-в Тасос.

Интернет страницата на АРО (www.arm-bg.org) вече съдържа и база-данни с информация за хотелите, които се намират на територията на всички общини от Смолянска област, както и хотели в префектурите Ксанти и Кавала и о-в Тасос. Информацията е на български и английски език.

Контактна информация:

Златка Николова – изпълнителен директор на Асоциацията на родопски общини

4700- Смолян

бул. България 14, П.К. 100

тел/факс. 0301/ 620 56; 620 48

e-mail: [email protected] web-site: www.arm-bg.org

Иноватор: ros
Дата на публикация: 12 юни 2007
Номинации: 10
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]