Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
Нашата цел бе да подпомогнем социалното включване и реализацията на децата в с. Калoяново, които имат затруднения в общуването, в интелектуалното и във физическото си развитие.
Практика

Ремонтирахме и обзаведохме в читалището самостоятелно пространство за Дневен център и организираме арт-терапия и разнообразни трудови и занимателни дейности за децата.

 

Организирахме екскурзия до дъба при останките на древния Сивериус. Запознахме децата с историята на този римски град и заедно намерихме останки от глинени съдове. Разгледахме местността и дъба, оградихме го с тел, а табелката, която поставихме приканва всеки да го пази като местна природна забележителност. Заедно с децата ходихме до Сухозем и Отец Паисиево, където посетихме паметника на американски пилот и църквата „Св. София” в Сухозем, паметните плочи на местните четници от Ботевата чета и разгледахме оригинални кукерски маски в Отец Паисиево.

В заниманията по арт-терапия децата изработиха различни предмети – подаръчни торбички и цветя от хартия, гердани и гривни от мъниста и др. Всички сувенири бяха продадени на символични цени по време на изложбата-базар, която направихме в началото на декември. Със събраните средства всички деца получиха подаръци на Коледния празник. Заедно пяхме и се веселихме, а децата бяха много доволни и горди, че празникът е организиран със спечелените от тях пари.

Резултати

В резултат на работата ни по проекта, вече имаме един много хубав и работещ Детски център, който ежедневно се посещава и е притегателна сила за всички деца от селото – не само тези, за които беше предназначен проекта. Децата са ангажирани с практически занимания, които ги провокират да дават идеи за нови дейности и да бъдат съзидателни. В центъра се зародиха нови приятелства, децата придобиха увереност и се убедиха, че различността не прави теб или другия непълноценен.

Във връзка с наближаващите пролетни празници започнахме да изработваме мартенички и подаръци за баби и майки. В почивните дни планираме излети и разходки. Поради ангажираността на децата в училище, срещите сега се провеждат веднъж седмично, но през лятната ваканция заниманията с децата ще бъдет много по-чести.

Народно читалище „Искра”
Анка Бекирова
пл. „Възраждане” № 6
село Калояново, 4173
Община Калояново
Област Пловдив
Тел. 03123 / 24 60; 03123 / 24 12
[email protected]

Иноватор: ros
Дата на публикация: 23 февруари 2010
Номинации: 3
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]