Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Създаването на вкусни образователни био-градинки е успешна иновативна практика за интегриране на нов подход в образованието за най-малките и хармонизиране на усилията на родители, учители и съмишленици при отглеждане и възпитание на децата на България.

Практика

Образователните "вкусни био-градинки" са дългосрочна иницатива на "Фондация ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие" за въвеждане на алтернативни подходи на учене чрез преживяване в детското образование. Също така това е добра практика, която има потенциала да обединява усилията на учители, родители и местната общност за изграждане на едно зелено, красиво, полезно и любимо място, където заедно с децата, ние всички учим най-скъпоценните уроци - тези на Природата.

През 2011 година екипът на ЗАЕДНО създаде първата в София «вкусна образователна градинка». Вдъхновени от прекрасните резултати и големия интерес, който заявиха родители и учители към инициативата, с любезната подкрепа на Фондация «Америка за България», ние разработихме продължаващ проект, с който да подкрепим десет общински детски заведения, за да изградят подобни «вкусни градинки» и да проведат серия от «вкусни уроци» с децата.

През 2012 годин с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България” екипът на ЗАЕДНО в партньорство с десет детски столични градини ще разширят мрежата от вкусните градинки.

КАКВО е „Вкусната градинка“: образователен кът в двора на детската градина, в който децата, възпитателите и родителите заедно отглеждат билки, зеленчуци и плодове. Това е един прекрасен начин, по който «зелената» теория се превръща в житейска опитност, чрез игра и преживяване сред Природата.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА или така наречената Еdible Garden in Kindergarden е много популярна по света практика за екологично образование чрез преживяване и формиране на трайни навици и умения за живот. А солидарните акции за изграждане и обгрижване на ВКУСНАТА ГРАДИНКА са едно прекрасно място за креативно общуване между децата и членовете на семействата и общността - те заедно учат, играят и общуват, преоткривайки тайните на Природата. Щастливи сме да споделим, че само за два сезона изградихме и вдъхновихме създаването на повече от 11 образователни био-градинки в едни от най-големите общински детски градини в гр. София.

Резултати

ДОБРАТА НОВИНА е, че през 2012 година, екипът на фондация ЗАЕДНО, с финансовата подкрепа на Фондация «Америка за България», заедно с повече от 4000 деца, техните родители и учители, създадоха «вкусни образователни градинки» в десет общински детски градини в различни квартали на град София.

ДОБРАТА НОВИНА е, че този проект доказа, че е напълно достъпно, приятно и ценно за всички създаването на образователни вкусни градинки в сърцето на големия град.

-          “вкусните градинки” се превърнаха в красиви и любими “зелени класни стаи”, които осигуряват личната връзка и преживяване на Детето с Природата; развиват нагласа за здравословен начин на живот и хранене, и възпитават децата в отговорност и изследователски дух;

-          “вкусните градинки” показаха на практика, че са един лесен и достъпен за всички инструмент за "учене чрез преживяване" и  и неусетно станаха повод за позитивно общуване между деца, родители и учители и вдъхновиха инициативата за доброволчески принос на местната общност.

http://gradinka.zaedno.net

Иноватор: ros
Дата на публикация: 12 февруари 2013
Номинации: 6
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]