Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Мащабен проект за ограничаване броя на скитащите животни под наслов „Ако се грижиш за мен, няма да съм на улицата“ проведоха от „Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан“. В продължение на осем месеца координаторите на проекта, в партньорство с Община Тутракан, Общинска ветеринарна служба към БАБХ и Сдружение на рибарите „Св. Никола“, подробно разясняваха на гражданите на общината причините за наличие на безстопанствени кучета и котки, ползите от кастрацията, както и законовите изисквания за притежание на домашен любимец.

Практика

Благодарение на широката информационна кампания и проведени срещи с жители на 10 населени места, вече се наблюдава завишен интерес към регистрация, обезпаразитяване и кастриране на домашни кучета и котки. Темата на проекта възбуди вниманието и намери изключително положителен отклик и от страна на децата на три училища в община Тутракан, в които бяха изнесени поредица от лекции. Близо 500 ученици се запознаха с причините за проблема, опасностите, които уличните животни носят, как да опазим себе си и любимците си от болести и зарази, какво е кастрация и как тя допринася за ограничаване на популацията на бездомните животни.

Особен интерес у децата предизвика посещението на Общинския приют за бездомни животни в Русе, където получиха допълнителна информация и нагледна представа за същността на проблема и отговорността на цялото общество за ефективното му решаване. Не на последно място учениците се запознаха и с възможностите за осиновяване на животно от приюта, а също и с реални примери как да се отнасят правилно и с грижа не само към домашните си любимци, но и с уличните животни.
Резултати

Проектът „Ако се грижиш за мен, няма да съм на улицата“ е още един от получилите финансиране по програмата „Градски предизвикателства”. Той ни показва отново, че подобряването на средата, в която живеем, минава не само през отговорното поведение и целенасочени усилия на всеки един от нас, но и през хуманното и загрижено отношение към всички обитатели на планетата.

Проект „Ако се грижиш за мен, няма да съм на улицата“, който успешно приключи през 2014-а година, продължава да намира партньори и бележи устойчивост на постигнатите резултати. Целта на проекта беше да се ограничи броят на бездомните и скитащи животни в общината, като се запознае обществеността с причините за възникване и възможностите за хуманно решаване на проблема.

Показателно за успеха на изпълнения проект са множеството покани от различни общини и сключените с тях договори за услуги в областта на ограничаването на броя на безстопанствените кучета, като в началото на тази година е започнало и подновяване на тези споразумения. Също така, благодарение на проведените информационни кампании, все повече хора търсят съдействието на сдружението за кастриране, осиновяване и помощ на пострадали животни, като през изминалата година е бил намерен дом на над 40 кучета и около 10 котки.

Екипът на Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан възнамерява да продължи да провежда разяснителни кампании в района, тъй като все още се сблъсква с незнание от страна както на обществото, така и на институциите по отношение на действащата нормативна уредба и произтичащите от нея права и задължения на граждани и органи. Стартирана е и дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на мобилна клиника, с която да се поеме обслужването на по-голям брой общини и да се повиши ефективността на работата. Дейността на сдружението може да следите на тяхната фейсбук страница.

http://on.fb.me/1ABOD1h


 

Иноватор: ros
Дата на публикация: 05 май 2015
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]