Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Вместо да изхвърляте торбичките от чай, използваното кафе от кафеварката, черупките от яйца, обелките от вечерята ви или всеки подобен органичен продукт, за който се сещате, можете да ги оставите там, като им помогнете да се превърнат в така наречения „компост” – органичен тор, който е естествен подобрител на почвата.

Практика

Компостерът в Студентски град е от рециклирана пластмаса, а негови обитатели са калифорнийски червеи, предоставени от Димо от ‘Waste No More’ (https://www.facebook.com/wastenomorefarm?fref=ts), които ще работят по въпроса с превръщането на битовите боклучета в нов живот за флората в парка.

 

За момента системата за изхвърляне е следната – всеки, който иска, може да оставя отпадъците си в торбичка от вътрешната страна на оградата. Аз или някой друг доброволец, който има ключ, я изпразва в компостера. Може да се измисли с времето нещо по-умно, за да не се генерират толкова торбички, например да поставим една голяма кофа до вратата и направо там да се пускат, а после доброволци да ги преместват в самия компостер. Засега се заключва, понеже има голяма вероятност масивната пластмаса да изкуши някой събирач”, разказва Йоана Стоянова, студент в Софийския университет, доброволец и инициатор на този малък призив. „Общо взето, това не е нищо особено като явление – малко напомняне, че голяма част от отпадъците ни са ценен ресурс и вместо да пълнят кошовете, могат да се преобразуват от червейчетата в използваема почва. Бабите и дядовците ни са го правели винаги. Просто в градска среда изглежда малко по-претенциозно, но всъщност не е.

 

Освежаването на парка, закупуването на кошове, пейки, нови растения и компост зоната се случиха по проект „Зелена София“ към Столична община, който беше осъществен от Асоциация за устойчиви практики „Нашият квартал“.

 

Резултати

В паркчето до всеизвестния магазин „Баба Яга“ (между блокове  50 и 38, точно зад павилиона за плодове и зеленчуци) в Студентски град вече има малко оградено пространство с един компостер за органични отпадъци.

Остава инициативата и желанието на хората да превърнат това място, сега леко освежено, в по-активно и артистично градско пространство.

Наталия Иванова

https://www.facebook.com/groups/jiveemzaednovzeleno/?fref=ts

http://nahiatkvartalaup.blogspot.com/

Прикачени файлове:
komposter.jpg
Иноватор: ros
Дата на публикация: 25 юни 2015
Номинации: 2
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]