Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
Този проект фокусира вниманието си върху район Подуяне, част от Столична община.
Практика
Съвместно с администрацията на района мултидисциплинарен екип от организацията - кандидат и партньорските организации, доброволци студенти и младежи доброволци от района, осъществяват специфично „сканиране“ на места в нужда (СМЕН), което представлява картографиране на територии в лошо физическо състояние, но с висок потенциал за функционирането има като общностни средища.

Една от локациите е посочена и аргументирана като място за намеса.

Задълбочено са идентифицирани всички заинтересовани страни, обвързани с това място, което е с потенциал за обмен (на културни ценности, стоки и услуги, опит и контакти) и е формулирана стратегия за реализирането на идеи, събрани по време на организирани форуми.

Как търси СМЕН?

СМЕН търси с помощта на ДОБРОВОЛЦИ ТЪРСАЧИ. Търсачите на СМЕН се разхождат на терен, наблюдават, описват и фотозаснемат как и какво се случва около тях, срещат в разговор хората. Записват своите идеи и идеите на хората от района. Така създават заедно СМЕН карта за Подуяне, тук на smenmap.bg.

Как обсъждаме местата в НУЖДА и тези с потенциал за ОБМЕН?

По време на гражданските форуми и работилниците на терен ще имаме възможност да се срещнем, да разговаряме и да мислим за бъдещето на намерените места, бъдещето на район Подуяне и на София.

Как С ТЕБ правим мястото?

На картата ще открием не малко места в нужда. С ТЕБ ще превърнем едно място с проблеми в живо място за социален ОБМЕН. Може би място за срещи, пазар, кино на открито или спирка на фестивал? СМЕН организира поредица от работилници, за да проектира идея, да намери съмишленици и да реализира едно обновено място за теб и Подуяне.

Резултати
Април 2014 г. – основно пролетно сканиране на район Подуяне от доброволци търсачи за проблемни места с потенциал – места в нужда

Май 2014 г. – обработване на резултатите от търсенето, публикуване на намереното на този сайт.

Май ли беше или Юни, юли… 2014 г. – С ТЕБ ПРАВИМ МЯСТОТО! – работилници на терен и идейни обсъждания с жителите на района.

Септември ще бъде май 2014 г. – изготвяне на план за действие и проект за 1 избрано място. Начало на обновителни дейности.

Октомври 2014 г. – международна и междурайонна конференция „Младежите и градското обновяване“.

www.facebook.com/culturemap.bg
www.facebook.com/transformatori
www.facebook.com/divroshkov

Иноватор: ros
Дата на публикация: 23 септември 2015
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]