Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Историята наистина помни редица наводнения на селища от буйната река. Обичайно всички недоволстват и упрекват държавата, когато водата залее къщите и нивите им. Но членовете на клуб „Млад еколог“ към читалище „Умение – 2003“, Ямбол са убедени, че културата на местното население е основният виновник за състоянието на реката и нейните притоци. Те са участвали в редица доброволчески акции за почистване на отпадъците от коритото и дигата на Тунджа покрай града, които само седмица по-късно отново заприличват на сметище.

Всеки се радва на реката, но малко от нас си дават сметка какви огромни и дълготрайни вреди нанасяме на природното богатство, с което разполагаме. Ето защо младите природолюбители решават да популяризират екологичното мислене сред хората, за да ценят и пазят, това което имат. Наричат своята инициатива „Здраве от извора“ и чрез различни атрактивни дейности привличат към каузата първо връстниците си, за да въздействат те от своя страна върху своите родители, баби и дядовци. Така екоклубът към читалището и 19 училища от страната формират младежка застъпническа мрежа за опазване на водите.

Практика

Над 200 младежи от 7 училища в общините Тунджа, Стралджа, Елхово, Болярово и Ямбол се включват в обучителни семинари и теренни проучвания край реки и язовири, чиято цел е да провокират интереса им към опазването на природата. Над 160 деца, семейства, ученически класове и кръжоци, учебни заведения и неправителствени организации от цялата страна участват в четирите конкурса на екологична тематика, обявени от читалището. В надпреварата за най-атрактивен снежен човек наградите си оспорват 95 снежковци, а в конкурса за плакат, посветен на Международния ден на влажните зони, журито има тежката задача да оцени 86 послания. Още повече са творбите в конкурса за рисунка, есе, разказ, стихотворение и фотография на тема „Здраве от извора“, обявен по повод Световния ден на водата – общо 124 произведения получават организаторите. А интересът към конкурса за макети на тема: „Прости енергийни решения за чиста природа и здраве“ е толкова голям, че се налага удължаване на срока. Той е посветен на Световния ден на енергийната ефективност, а първото място в него печели Арт ателие „От нищо нещо“ при НЧ „Зора“, Ямбол, с интересната си идея за прихващане на дъждовни води и използване на повече от един ресурс за енергоспестяване.

Пак ученици са главните актьори във форум-театъра, организиран по случай Деня на Земята, който събира в Ямбол 100 участници от пет населени места в творчески работилници по рециклиране и екосъстезания на открито. Програмата включва и церемония по награждаване на победителите в четирите конкурса. Но най-важният резултат от проявата са изготвените от децата „сценарии“ на застъпнически кампании за опазване на водите сред туристи, земеделски производители, животновъди, собственици на заводи, както и сред техните връстници и родители.

Наред с това се организират и поредица информационни кампании в петте общини на област Ямбол. „Водата е живот, водата е здраве.“, казват младите еколози докато раздават на гражданите новогодишни календари на каузата и предстоящите по нея дейности. А по случай Деня на водата те разпространяват и информационни листовки „Пътят на водата от извора до кранчето“, провокирайки минувачите с тематични въпроси. Отправят към тях и специален апел – да не изхвърлят подадените им брошурки, а да ги предадат нататък. Под надслов „Здравето също има бряг! Пази изворите заради себе си и другите!“ преминава флашмобът по повод Международния ден на биоразнообразието. Граждани и малки деца занасят у дома посланието, закачено на миниаквариуми с живи молинезии. С призива, символично пренасян от декоративните рибки, се сдобиват и представители на местната власт и различни институции, отговорни за опазването на водите в областта. За да привлекат вниманието на обществеността към проблема, доброволците от читалище „Умение“ разказват историята на река Тунджа в изложба, едновременно разположена в 7 населени места. Уникалният албум събира стари спомени и съвременни снимки от личните колекции на граждани от общините Ямбол, Тунджа, Стралджа, Болярово и Елхово, на клуба по воден туризъм към ТД „Кабиле“ и Държавен архив – Ямбол.

През месец юни в града се организира и дискусионен форум, посветен на Международния ден на околната среда, на който са поканени представители на институции, еколози, бизнес, земеделци, рибари, любители на водния туризъм. Целта на събитието е да бъдат споделени добри практики на държавния, неправителствения сектор и бизнеса в областта на устойчивото управление на водните ресурси, както и представени идеи за мерки за решаване на проблемите със замърсяването на реките и язовирите в ямболска област. Участниците във форума се обединяват около извода, че просветеността и информираността на гражданите са изключително важни за опазване на околната среда като цяло.

Това е и целта на последното събитие, което ентусиастите от читалището организират в неделния 3 юли. Рибният празник край язовир Малко Шарково събира заедно деца, родители, баби и дядовци на екообразователни игри и състезания. Целта на проявата е да се насърчат младите хора и техните семейства да излизат по-често сред природата, да опазват чисти реките, езерата и тяхното биоразнообразие. Богатата програма приканва присъстващите да се включат в работилници за уникати от природни материали и от отпадъци, блинд-арт и занимателни игри, турнир по чилик, музикален и кулинарен тиймбилдинг. Със съдействието на БЧК – Ямбол се провежда и обучение по водно спасяване. А най-голямата атракция е състезанието по спортен риболов, за да участват в което желаещите трябва сами да си изработят въдица. „Присъствието ви тук на днешния празник опровергава за пореден път безпочвените твърдения, че младите хора не се интересуват от бъдещето на планетата ни, от чистотата на реките и язовирите.“, казва председателят на читалището Петьо Анастасов. И децата от екоклуба към СОУ „Христо Ботев“, гр. Камено и членовете на клуб „Млад еколог“ оправдават думите му. Те дори не чакат покана да съберат отпадъците, оставени от туристи и рибари предния ден. А в края на празника засрамват и туристите на отсрещния бряг, като пред изумените им погледи събират изхвърлените от тях боклуци.

Опазването на реките, езерата и техните обитатели беше основната тема на проекта на клуб „Млад еколог“ към читалище „Умение – 2003“, Ямбол, изпълняван в рамките на програма „Съгради промяна“, финансирана от фондация „Чарлз Стюарт Мот“ чрез фондация „ЕкоОбщност“. Инициативата „Здраве от извора“ се реализира от декември 2015 до юли 2016 г. в общините Болярово, Елхово, Стралджа, Тунджа и Ямбол. Нейната цел беше да насърчи гражданското участие в ямболска област в опазването на водите и биоразнообразието в тях, както и да създаде устойчива мрежа от младежки групи с интереси в сферата на екологията.

Резултати
- над 200 младежи от 7 училища в общините Тунджа, Стралджа, Елхово, Болярово и Ямбол се включват в обучителни семинари и теренни проучвания край реки и язовири, чиято цел е да провокират интереса им към опазването на природата;
- над 160 деца, семейства, ученически класове и кръжоци, учебни заведения и неправителствени организации от цялата страна участват в четирите конкурса на екологична тематика, обявени от читалището;
- в надпреварата за най-атрактивен снежен човек наградите си оспорват 95 снежковци;
- в конкурса за плакат, посветен на Международния ден на влажните зони, журито има тежката задача да оцени 86 послания;
- още повече са творбите в конкурса за рисунка, есе, разказ, стихотворение и фотография на тема „Здраве от извора“, обявен по повод Световния ден на водата – общо 124 произведения получават организаторите;
- интересът към конкурса за макети на тема: „Прости енергийни решения за чиста природа и здраве“ е толкова голям, че се налага удължаване на срока;
-
форум-театърът събира в Ямбол 100 участници от пет населени места в творчески работилници по рециклиране и екосъстезания на открито;
- реализирани са
информационни кампании в петте общини на област Ямбол „Водата е живот, водата е здраве.“
Иноватор: ros
Дата на публикация: 08 септември 2016
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]