Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Идеята за проекта се заражда в резултат на множество предходни разговори на екипа на сдружението с деца и родители, от които установяват, че нито децата, нито родителите им са наясно с негативните ефекти от пластмасата, не познават системата за разделно сметосъбиране и ползите от нея, не знаят как да се отнасят отговорно към природата или им е безразлично. Затова от „ИМКА“ решават да се насочат със зелено послание именно към най-малките, тъй като те са непредубедени, възприемчиви и могат да дадат добър пример на своите връстници и близки.

Практика


В края на учебната година Община Добрич става домакин на изложбата „Добри деца в еко-действие“, организирана от сдружение „ИМКА Добрич“. Над 50 сувенири, рисунки, пана, кукли и бижута, изработени от екологично чисти материали, украсяват стените на сградата. Събитието е тържествено открито от кмета Йордан Йорданов, а малките възпитаници на детска градина „Бодра смяна“ изнасят програма, която неусетно въвлича гостите в екологичната тема на изложбата. Тя е част от инициатива, целяща да насърчи отговорно поведение към околната среда от ранна възраст. Чрез забавни работилници, екологични мисии и драматизации децата от началните класове на две училища в Добрич се учат да живеят в хармония с природата.

Близо 100 ученици от втори и трети клас на СОУ „Петко Рачов Славейков“ и ОУ „Христо Ботев“ в Добрич опознават природата чрез творчество, учат се какво ни дава тя и как да я пазим. Стремежът е не само децата, но и техните родители да повишат знанията си за разделното събиране на отпадъци, за вредата от пластмасата върху околната среда, да бъдат по-пестеливи в употребата на хартия.

В продължение на шест месеца малчуганите участват в различни артистични работилници и игри на екологична тематика, разучават театрални сценки, изпълняват малки еко-мисии за домашно. Забавните ателиета увличат децата, чиито сръчни ръце дават нов живот на шишарки, миди и листа, изработват пана и бижута от прежда и макарони, рисуват върху плат, моделират, правят картички, украси и декоративни кукли. Кулминацията на заниманията е театралният спектакъл на тема разделно сметосъбиране, декорът и аксесоарите за който са направени от естествени природни материали. Любим герой в представлението става малкият Иванчо, когото децата учат как да разделя отпадъците правилно и в кой контейнер какво се извърля. А най-сполучливите произведения от артистичните занятия стават част от изложба, която бележи успешния завършек на екоинициативата на „ИМКА Добрич“. Екипът на сдружението е убеден, че тя ще вдъхнови посетителите за изкуство с дарове от природата, а малките творци ще бъдат добър пример на своите близки в опазването на околната среда.

Проектът „Добри деца в еко-действие” е само началото на поредица екологични проекти, с които ще се ангажираме за в бъдеще.”, споделя председателят Кита Бончева. Той беше подкрепен по програма „Съгради промяна”, финансирана от фондация „Чарлз Стюарт Мот” чрез фондация „ЕкоОбщност” и целеше да създаде отговорно отношение на децата към природата, като ги направи по-добри граждани от малки.

Резултати
В продължение на шест месеца малчуганите участват в различни артистични работилници и игри на екологична тематика, разучават театрални сценки, изпълняват малки еко-мисии за домашно. Забавните ателиета увличат децата, чиито сръчни ръце дават нов живот на шишарки, миди и листа, изработват пана и бижута от прежда и макарони, рисуват върху плат, моделират, правят картички, украси и декоративни кукли. Кулминацията на заниманията е театралният спектакъл на тема разделно сметосъбиране, декорът и аксесоарите за който са направени от естествени природни материали.
Прикачени файлове:
Broshura-compost2-OK.pdf
Иноватор: ros
Дата на публикация: 08 септември 2016
Номинации: 0
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]