Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
Много от нас са напълно откъснати от производството на храната, която консумираме. Забравили сме или никога не сме били научени как да отглеждаме зеленчуци. В същото време все повече от нас осъзнават колко важно е да консумираме чиста и местно отглеждана храна. Искаме да живеем активно и да бъдем по-близко до природата. Искаме да сме част от активни и сплотени общности, в които хората се подкрепят и работят заедно за постигане на по-добра среда за живеене.
Практика
Много от нас са напълно откъснати от производството на храната, която консумираме. Забравили сме или никога не сме били научени как да отглеждаме зеленчуци. В същото време все повече от нас осъзнават колко важно е да консумираме чиста и местно отглеждана храна. Искаме да живеем активно и да бъдем по-близко до природата. Искаме да сме част от активни и сплотени общности, в които хората се подкрепят и работят заедно за постигане на по-добра среда за живеене.

Създаването на споделени зеленчукови градини в София ще отговори на всички тези нужди, защото те предоставят чудесни възможности за:

-                      лично производство на храна, без химикали и ГМО;

-                      пряк контакт със земята, повишена чувствителност към природата и възпитание на деца и възрастни в екологични ценности;

-                      борба със стреса, свързан със забързаното и шумно градско ежедневие и съзидателна форма на здравословна физическа активност;

-                      елиминиране на усещането за самота и анонимност в големия град и начин за изграждане на сплотени градски общности;

-                      евтино и устойчиво облагородяване и оползотворяване на запуснати градски пространства;

-                      изграждане и затвърждаване на гражданското общество и доброволчеството;

-                      запазване на стари български сортове зеленчуци и на уменията за обработка на земята;

-                      цялостно повишаване на качеството на живот на гражданите в София.

Три примера за успешни споделени зеленчукови градини в София

До момента в рамките на Столична Община вече има три споделени зеленчукови градини - „Градина заДружба“, „Споделена градина Герман“ и „Биоградина Витоша“.

„Градина ЗаДружба“ се намира в ж.к. Дружба и е стартирана от Никола Бончев върху площ от няколко декара, безвъзмездно предоставени от Пазари Юг. За трите си години съществуване, градината привлича все повече ентусиасти, като всеки от тях отглежда своите зеленчуци на малки парцели. Тази градина е истински пример за това, че в рамките на София може да съществува споделена зеленчукова градина. Липсата на споразумение за ползването на терена обаче създава риск за дългосрочното й съществуване.

„Споделена градина Герман“ се намира в големия двор на старото училище в с. Герман, временно отдаден за ползване. Стартира като лична инициатива на Владимир Димитров за тестване на различни техники за екологосъобразно отглеждане на зеленчуци, но постепенно се присъединяват и още няколко участници, отглеждащи култури на сравнително големи площи. Отдалечеността на мястото го прави по-трудно достъпно за чести посещения, особено от хора с по-натоварена програма и/или без личен автомобил.

„Биоградина Витоша“ стартира като проект за облагородяване на междублоково пространство в кв. Витоша от Вера Петканчин и Петър Вълчовски. Като част от проекта се оформя и малка градинка със зеленчуци, която хората, живеещи в съседство поддържат кой когато може. Площта на градинката е малка и не позволява разширяване, а липсата на конкретни хора, които да поемат дългосрочен ангажимент за поддръжката й, затруднява отглеждането на зеленчуци.

Общото между тези инициативи е, че са стартирани от ентусиазирани хора, които искат да отглеждат заедно чисти зеленчуци в града. В нормативната уредба на Столична община обаче липсва яснота дали е разрешено засаждането на зеленчуци върху общински терени и при какви условия може да се създават споделени зеленчукови градини.

За да се премине от единични случаи на споделени зеленчукови градини в София към създаването на цяла мрежа от устойчиви във времето градини, Горичка стартира Инициатива за развитие на градското земеделие в София. Свързахме се с всички хора и организации, които се интересуват от темата и създадохме общност, която с общи усилия да създаде мрежа от споделени зеленчукови градини. Целите на Инициативата за 2018 са:

-                      да се създадат 2 до 5 нови демонстрационни споделени градини за градско земеделие в София, чийто статус е регламентиран от общинските власти;

-                      да се стартира създаване на подпомагаща нормативна среда за градско земеделие в София;

-                      да се адаптира Програмата „Зелена София“ на Столична община или да се намерят други механизми за финансиране на базовата инфраструктура на градините през 2019 и нататък;

-                      да се създаде наръчник за създаване на споделени градини за градско земеделие, който да улесни бъдещите основатели и участници в такива градини, както и примерни правила за функционирането на една споделена градина за градско земеделие.

Като част от Инициативата се проведоха 4 общностни срещи, по време на които се запознахме, решихме в каква посока искаме да работим заедно и започнахме постепенно да формулираме как точно ще го направим. В Инициативата вече активно участват около 35 човека (част от които са представители на граждански организации), а още над 50 човека са изразили желанието си за подкрепа.

С цел канализиране на работата в общността, се сформираха 4 работни групи, като за всяка работна група беше избран координатор. Работните групите и техните координатори са:

·                     Комуникация с институциите - Любомира Колчева от фондация “ЕкоОбщност“

·                     Търсене и проучване на терени за споделени градини - Божидар Емануилов от фондация „За Оборище“

·                     Създаване на нови споделени градини - Диана Димитрова от Горичка

·                     PR и фондонабиране - Златина Митова.

Занапред дейността на цялата инициатива ще бъде координирана от Любомира Колчева.

Вече имаме известен напредък и в комуникацията със Столична община с цел регламентиране създаването на споделени зеленчукови градини на общински терени. След внесено писмо до Столична община през ноември, през декември проведохме среща с Нина Макарова, Директор Дирекция „Околна среда“ в Столична община. На този етап очакваме да получим съдействие от страна на Столична община при проучване на статута на потенциално подходящи общински терени, както и да срещнем отвореност и желание инфраструктурата на споделените зеленчукови градини да може да се финансират по Програмата “Зелена София.

Инициативата поддържа контакт с екипа на „Визия за София 2050“, с цел включване на информация и цели, свързани с градското земеделие, в документите на „Визия за София 2050“.

Резултати
Работим усилено по идентифицирането на терени, които са подходящи и допустими като статут за споделени градини за градско земеделие, след което ще последват срещи с представители на съответните районни администрации и Столична община.

В Инициативата сме също така в процес на създаване на документи, които да улеснят и подпомогнат бъдещите основатели и участници в споделени градини.

Ако искате да се включите и подпомогнете създаването на бъдещите споделени зеленчукови градини или да бъдете участник в една от тях, може да пишете на [email protected].

Дългосрочната цел е след 5 години да има мрежа от градини за градско земеделие в София.

Постигането на тези цели до голяма степен ще зависи от това да продължим да работим заедно, както и от готовността на Столична община и на районните администрации да приемат и подкрепят тази инициатива за подобряване на градската среда.

Иноватор: ros
Дата на публикация: 27 февруари 2018
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]