Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Обучени младежи доброволци посещават 2 пъти седмично деца – пациенти на 3 лечебни заведения в 3 общини. Чрез игри и творчески дейности доброволците оказват емоционална подкрепа на децата, които са настанени там за лечение, като ги забавляват, в специално пригодена за целта стая.

Проектът цели оказването на емоционална и общностна подкрепа и промяна в болничната среда, както и подкрепа на доброволческите центрове в мрежата и на местните младежи доброволци за надграждане на социалните им компетенции и засилване на гражданската им позиция.

Досега инициативата се e провеждала успешно в Пловдив.

Проектът „Детска Оздравителница“ е подкрепен от програмата VIVACOM Регионален грант.

Практика

Фондация НАРД реализира проект „Детска Оздравителница – младежи доброволци посещават деца в лечебни заведения", в който се включват три центъра за работа с доброволци от мрежата на НАРД, в 3 града от страната:

- в Русе – Сдружение „Център Динамика“ и Унивеситетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев";

- в Ловеч – Сдружение „Екомисия 21 век” и Многопрофилна болница за активно лечение  „Проф. д-р Параскев Стоянов";

- в Кюстендил – Сдружение „Партньори – Кюстендил“ и Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Никола Василев".

В Кюстендил, Ловеч и Русе ученици доброволци посещават два пъти седмично детските отделения в местните болници, за да помагат на малките пациенти да преживяват по-леко престоя си там. В специално обособените кътове за игра в болниците доброволците развличат децата чрез различни настолни образователни или ролеви игри, свирят и пеят, четат и драматизират приказки, рисуват и оцветяват заедно с тях и си говорят за какво ли не. Графикът на посещенията на доброволците е поставен на видно място в отделенията, децата знаят точно кога ще дойдат каките и батковците и ги очакват с нетърпение.

След избора на трите граждански организации, които да разпространят доброволческата практика, НАРД ги обучава по-задълбочено как да привличат и задържат доброволци и да работят с деца – как да подхождат към тях, какво да очакват, когато отидат на място, как да реагират при различни ситуации. Важна част от обучението е разучаването на игри, с които да развличат децата. Включена е и кратка практика – посещение в Клиниката по детска хирургия на пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“. Екипите на организациите, от своя страна, предават наученото на своите доброволци, които се отзовават на поканата им да бъдат детски оздравители – около 10 момичета и момчета във всеки от трите града, между 15 и 18 години.

Кътовете за игра в болниците, където доброволците се срещат с децата, са оборудвани благодарение на инициативата Детска оздравителница и на местни дарители, а граждани се отзовават на апела за дарение на играчки. Част от учениците доброволци правят дарителски акции и в своите училища.

Резултати

С връчване на Сертификати на най-активните 22 участници, приключва проектът „Детска Оздравителница – младежи доброволци посещават деца в лечебни заведения”.  Обхванати са над 600 деца.

С инициативата "Детска оздравителница" НАРД предава своя опит на други доброволци и граждански организация извън Пловдив. Те са избрани чрез конкурс за мотивация и възможност за привличане на местни доброволци.

Д-р Мая Кирилова, началник на Детско отделение в МБАЛ “Д- р Никола Василиев": “Този проект се реализира само в 3 болници в страната. Приятно изненадана съм от дейността на децата, от желанието с което идваха, с това, което направиха не само за децата, но и за отделението. Почти няма майка, която да е отказала детето й да посети Оздравителницата. Доброволците отделиха време и от ваканцията си през лятото, за да идват тук. Ефектът за нашите пациенти бе наистина много добър, най- много благодаря на децата за добротата и отзивчивостта им”.

Иноватор: ros
Дата на публикация: 10 декември 2018
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]