Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Чрез една инициатива на "Грийнпийс" – България в с. Големо село са поставени две соларни лампи. Те са в подкрепа на борбата за чист въздух и енергийна независимост на хората от селото и района. По този начин успяват и да покажат възможностите на достъпните алтернативи на въглищата.

Хората от селото и района често се оплаквали от замърсяването, което идва от ТЕЦ „Бобов дол". Затова с инсталирането на двете лампи, които произвеждат електрическа енергия от слънцето, те правят първата си крачка към енергийни граждани, към независими хора от енергията, които могат сами да си произвеждат необходимото електричество от възобновяеми източници.

Соларните лампи са символ на енергийния преход, който искаме да видим и за района на Бобов дол, и за страната ни. В момента политиката на България в енергийния сектор изостава драстично, продължава да разчита на технологии от преди 50 и повече години, вместо да се насочи към една по-гъвкава, децентрализирана система в крак с времето.

Практика

Соларната захранваща система прави лампите енергийно независими от ТЕЦ „Бобов дол“ и електропреносната мрежа в селото, и позволява осветление до 12 ч. на денонощие при оптимални условия.

Лампите разполагат с регулатори на заряда, които контролират всички процеси на работа, и защита на осветителите. Акумулаторите са 90% рециклируеми. Те съхраняват генерираната през деня слънчева енергия, за да бъде използвана тя през тъмната част от денонощието.

За реализацията на този проект съдействаха кметът и жители на селото, които извършиха подготвителните дейности.

Резултати

Лампите са част от дългосрочната кампания на "Грийнпийс" – България за осведомяване за опасностите от използването на въглища и за достъпната алтернатива на изкопаемото гориво - възобновяемите енергийни източници. Но те не спират дотук. През 2019 г. ще започне безплатен обучителен курс за ученици в гр. Бобов дол. Те ще се учат за монтьори на фотоволтаични съоръжения и инсталации. На сградата на училището вече са поставени соларни панели и е доставено оборудване за соларна лаборатория, която ще бъде открита идната година.

Автор: Даяна Благоева

Иноватор: ros
Дата на публикация: 14 януари 2019
Номинации: 1
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]