Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Основната цел на инициативата е да бъдат предизвикани гражданите да засадят дърво, или да дарят средства, които да се използват за оборудване на зелени кътове за отдих.

Повече места за среща с природата, повече дървета, по-чист въздух и по-високо качество на живот. Това е мечтата на жителите на град Търговище. Особено през последните години, когато в града процъфтява тежката промишленост, а заедно с това се увеличава броят на хората с респираторни заболявания.

Инициативата стартира през ноември 2017 г. благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Практика

Проектът набира популярност още през декември 2017 г., когато се провежда акция по засаждане на 50 дръвчета и флашмоб. Тогава близо 50 доброволци засаждат 50 дръвчета от вида топола. Дърветата са засадени по поречието на река Сива в Търговище. Акцията е заснета с дрон, за да привлече вниманието и на по-младите жители на града.

Кадри от акцията са включени и във видео предизвикателството „Засади дърво или плати“ (https://www.facebook.com/watch/?v=564209623923074), разработено по проекта. Над 2000 граждани и институции от Търговище са предизвикани да засадят дърво или да дарят средства за обособяване на зелени кътове за отдих. Предизвикателството е актуално и към днешна датата, а до момента в него са се включили над 500 души. Ежедневно нараства и броят на гражданите публикували видео в социалната мрежа как засаждат дървета, към момента броят им е над 100. Най-активните граждани са отличени от организаторите по време на хепънинг по повод Деня на земята – 21 април. Хепънингът е включен в културния календар на общината и привлича над 200 участници.

Резултати

Проектът на Родителска организация „Заедно за децата на Търговище“ успява да активизира не само отделни граждани, но и много институции и организации, които, приемайки предизвикателството да засадят дърво, допринасят за качеството на въздуха, а теренът, който е залесен по време на груповата акция, ще остане за ползване от жителите на града за дълги години. Добавена стойност е това, че гражданите инициират и други активности, свързани с чистотата на въздуха в Търговище, като например поставяне на табло, което да информира за замърсеността на въздуха.

Освен че допринася за повишаване на качеството на живот в града като активизира гражданите, проектът подпомага социализацията на 9 деца със специални образователни потребности от Търговище. Заедно със своите родители децата изработват предмети, с които да бъдат оборудвани зелените пространства за отдих. До момента са изработени дървени къщички за птици, табели с еко послания и саксии, които в края на проекта ще бъдат поставени в обособените зелените пространства за отдих.

Практиката е описана от Фондация "Работилница за граждански инициативи".

Иноватор: ros
Дата на публикация: 05 юни 2019
Номинации: 5
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]