Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория
Инициативата е на семейство Катаржина и Венцислав Пирянкови - художници, куратори и преподаватели в академия по изобразително изкуство в полския град Познан. Корените на Венцислав са от Старо Железаре. В родната си къща той създава Пирянков арт център като лятна къща за артисти. От 2015 г. насам всяко лято с техни студенти от училището по изящни изкуства в Познан и Познанския Университет по изящни изкуства те преобразяват селото, организирайки “Старо Железаре стрийт арт вилидж фестивал”.

Портрети, образи на местни герои са редом с избрани произведения на изкуството или личности - "Спящата циганка" на Анри Русо, "Госпожиците от Авиньон" от Пикасо, автопортрета на Фрида Кало...

От 2017 г. фестивалът е асоцииран проект към програмата на “Пловдив 2019”. Той се осъществява в партньорство с кметството на град Познан, Институт по славянска филология “Адам Мицкевич” в Познан и Полския културен институт в София.

Практика
През 2018 г. на 4 август е открит “филиал” на музея МоМА. Фестивалът "Старо Железаре стрийт арт вилидж фестивал" е под надслов “Музеят на модерното изкуство МоМА от Ню Йорк в село Старо Железаре” и е продължение на основните идеи на предишни издания на фестивала – “Изкуство за социална промяна”, “Село на персонажите”.

Уличното изкуство в с. Старо Железаре привлича медиите и влиза в новините, включително в световните, със своите рисунки на открито (напр. репортажи по БНТ, Нова ТВ и др., през 2018 г. - репортаж от Ню Йорк за първия официален отдел на Ню Йорк MoMA в българското село Старо Железаре.) През 2018 г. фестивалът е включен в календара на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

При приемането на Бюджет 2019 г. на Община Хисаря по инициатива на Георги Пирянков, бивш кмет и настоящ общински съветник, “Старо Железаре стрийт арт вилидж фестивал” е включен в календара на културните събития на Община Хисаря, вкл. със скромна финансова подкрепа. (Фамилията е просто съвпадение, двамата нямат родниска връзка.)

https://www.facebook.com/StaroZhelezare

Резултати
Фестивалът "Старо Железаре стрийт арт вилидж фестивал" преобразява селото, привлича медиите и влиза в новините, включително в световните, със своите рисунки на открито.

От 2017 г. фестивалът е асоцииран проект към програмата на “Пловдив 2019”. Той се осъществява в партньорство с кметството на град Познан, Институт по славянска филология “Адам Мицкевич” в Познан и Полския културен институт в София.

Иноватор: ros
Дата на публикация: 28 август 2019
Номинации: 3
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]