Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Един от приоритетите в Стратегическия план за развитие на Община Силистра 2000 2006 г. е представяне и реклама на икономическия потенциал на региона и подкрепа на съществуващия бизнес. В тази връзка е взето решение за ежегодно провеждане на търговско изложение Произведено за Вас Силистра , което да бъде реализирано с подкрепата на Бизнес форум ООД, София.

Целта, която си поставя екипът на Дирекция Икономика с организирането на тази проява е да се помогне на местните фирми да стигнат до нови клиенти и доставчици, да се открие градът за търговците от страната. В допълнение програмата на търговското изложение се обогатява всяка година за привличане на нови целеви групи от бизнес средите. След третото издание на изложението местните фирми, общинското ръководство и Силистренската общност уверено отчитат успеха на начинанието.
Практика

Подкрепата за развитието на бизнеса в общината е част от политиката, която водят кметът на общината г-н Иво Андонов и неговият екип - да се покаже и докаже на страната и съседните държави, че Силистра е град с бъдеще.

През 2000 г. недоверието на фирмите към града е огромно. Израз като "Какво да правя в този забравен град" се чува често. Въпреки това 38 фирми от града и страната участват в първото изложение. То се превръща в събитие за всички: за жителите и гостите на града, които могат да видят и купят хубави и евтини неща; за фирмите участници, които намират нови партньори и успяват да повярват, че могат; за организаторите, които правят нещо ново и полезно за хората.

През 2001 г. организирането на изложението е по-лесно, но отговорността нараства. Нараства и интересът към изложението. Участниците са повече от 50. За пръв път е организиран и бирен фестивал, който заедно с Международния детски танцов фестивал стана незабравимо събитие за града. След закриването на второто изложение екипът организатор вече знае, че ще организира трето, четвърто и т.н. Произведено за Вас Силистра - 2002 убеди всички, че наистина това е една от формите да се стимулира малкият бизнес, да се привлекат нови инвестиции, да се създадат условия за разкриване на нови работни места.

Новото в третото издание е участието на румънски фирми. Интересът към изложението привлича 27 фирми от страната, 19 фирми от Силистра и 16 от Румъния. Приятно е да се чуят коментари от фирми от Варна, София, Видин, В. Търново, Благоевград като: "Силистра е станал много хубав град, полезно е за нас да участваме в изложението .

За пръв път в Търговско изложение '2002 са представени художествените занаяти в общината. Местните художници също организират своя изложба. Някои фирми се представят с мостри и каталози, което помага за извършване на договаряне на място. Участници в Националното търговско изложение "Произведено за вас - Силистра 2002" са отличени с награди от Силистренската община и фирмата организатор на изложението "Бизнес-форум" ООД.

Със статуетка-пеликан (емблемата на изложението) за представянето си са отличени румънската фирма за производство на алкохолни напитки "Алкопрод сървис" от град Узичени, силистренската фирма за производство на мебели "Арма", и произвеждащата спортен трикотаж фирма "Синета" от Сопот.

С плакет на "Бизнес-форум" ООД бяха наградени произвеждащата мебели румънска фирма "Продизайн" от Слобозия, силистренската фирма за търговия с технически стоки "Камо", пловдивската фирма за мъжка и дамска конфекция Гема 96", Отличена е и "Мото Пфое", която за трета поредна година участвува в изложението.
Резултати

Търговското изложение и инвестиционният форум са част от политиката, която води Община Силистра за подпомагане на местния бизнес и за разкриване на нови работни места. Резултатите до този момент показват , че Произведено за Вас Силистра успешно рекламира продукцията на местните производители в страната и им предоставя възможност за сключване на договори.

Положителен резултат от изложението е и фактът, че няколко фирми от страната веднага след приключване на тазгодишното издание, заявяват участие в новото през 2003 г.
Иноватор: Емил Гойчев
Дата на публикация: 27 септември 2002
Номинации: 20
Емил Гойчев
Зам. кмет "Икономика"
Силистра - 7500
ул. Симеон Велики 33
Tel:(086) 2 28 05
Fax:(086) 2 21 12

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]